STOLTENBERGOV NASLJEDNIK

Politico: Mark Rute je novi generalni sekretar NATO-a

Nakon potvrda Mađarske i Slovačke u utorak, Rumunija je potvrdila svoju podršku Ruteu danas

Mark Rute. Avaz

E. Ć.

prije 7 dana

Nizozemski premijer Mark Rute (Rutte) bit će novi generalni sekretar NATO-a nakon što su se sve 32 članice saveza saglasile da on naslijedi Jensa Stoltenberga, objavio je Politico.

Nakon potvrda Mađarske i Slovačke u utorak, Rumunija je potvrdila svoju podršku Ruteu danas, a rumunski predsjednik Klaus Iohanis (Iohannis) povukao je svoju kandidaturu za čelno mjesto NATO-a.

Iohanis povukao kandidaturu

Tokom sastanka Vrhovnog vijeća nacionalne odbrane, Iohanis je rekao da je obavijestio NATO saveznike o povlačenju svoje kandidature.

Kako piše Politico, Rute će preuzeti vodstvo NATO-a u kritičnom trenutku. Njegov novi posao započet će do 2. oktobra, nešto više od mjesec prije izbora u SAD, koji će oblikovati sudbinu vojnog saveza koji je služio kao najuspješnije sredstvo odvraćanja istočne Evrope od agresivne Rusije.

Bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump), sadašnji republikanski kandidat, obećao je ostati u NATO-u , ali je zaprijetio prekidom američke pomoći Ukrajini ako bude ponovno izabran.

Promatrači, međutim, priznaju Rutea da je bio "šaptač Trampu", zahvaljujući njegovoj sposobnosti sklapanja dogovora s političarima iz različitih sredina, čak je zaradio pohvale tadašnjeg američkog predsjednika: "Sviđa mi se ovaj tip!"

Potvrđivanje Rutea također znači da je pitanje sukcesije razjašnjeno prije jula, kada čelnici NATO-a odlaze u Vašington na obilježavanje 75. godišnjice Saveza.

Bio na udaru kritika

Ruteova potraga za najvišim položajem u NATO-u bila je dug put. Kampanju za posao vodi od prošlog novembra.

Rutea su kritizirali da nije bio dovoljno aktivan u traženju podrške iz istočnoevropskih zemalja, koje su dovele u pitanje njegovu podršku prije 2014. ruskom projektu plinovoda Sjeverni tok 2.

On također kontinuirano nije uspijevao dovesti nizozemsku odbrambenu potrošnju do cilja NATO-a od dva posto BDP-a tokom svog 14-godišnjeg premijerskog mandata petog najveće privrede EU. Očekuje se da će Nizozemska konačno ispuniti taj cilj ove godine, prema najnovijim podacima NATO-a.

Rumunski predsjednik Iohanis bacio je svoj šešir u ring u kasnoj fazi. Kad je u martu objavio svoju kandidaturu, dvije trećine svih NATO saveznika već je stalo uz Rutea. Tokom svoje tromjesečne utrke, Iohannis je uspio dobiti samo jedan glas među 32 saveznika - onaj mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je iskoristio svoje nepostojanje kako bi stekao utjecaj i osigurao isključenje Mađarske iz NATO-ovih zadaća i finansiranja u Ukrajini.

Dugotrajan proces

Ruteov odabir također slijedi dugotrajan proces u kojem je Stoltenbergov mandat produžen četiri puta.

U 2017. saveznici su odlučili produžiti mandat generalnog sekretara do kraja septembra 2020. U 2019. pomaknuli su taj datum na septembar 2022. Ruska invazija na Ukrajinu potaknula je još jedno produženje, koje je trebalo trajati do septembra 2023. U julu prošle godine godine, saveznici u NATO-u dogovorili su produženje Stoltenbergova mandata za godinu dana, piše Politico.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.