RUSKO MINISTARSTVO

Rusija tvrdi da izbor Rutea za čelnika NATO-a neće promijenti politiku alijanse

Zaharova je objasnila da je generalni sekretar NATO-a "nominalan u smislu svog političkog uticaja"

Marija Zaharova. AP

FENA

19.6.2024

Postavljanje novog generalnog sekretara NATO-a neće promijeniti unutrašnju politiku alijanse, izjavila je za Radio Sputnjik u srijedu glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

- Ništa se neće promijeniti u NATO-u kada na čelo dođe nova osoba. Neće se promijeniti nikakvi doktrinarni dokumenti - kazala je ona, komentirajući izvještaje o smjeni generalnog sekretara i mogućim promjenama u politici bloka.

Zaharova je objasnila da je generalni sekretar NATO-a "nominalan u smislu svog političkog uticaja".

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je na konferenciji za novinare s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u Washingtonu da je alijansa blizu imenovanja novog generalnog sekretara. Vršioca dužnosti nizozemskog premijera Marka Ruttea nazvao je snažnim kandidatom.

Emiter programa Nederlandse Omroep Stichting (NOS) javio je jučer, pozivajući se na izvore, da će Rutte postati novi generalni sekretar NATO-a. Prema njihovim riječima, rumunski predsjednik Klaus Iohannis, koji je jedini Rutteov suparnik, povući će svoju kandidaturu u bliskoj budućnosti, prenosi TASS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.