POČINJE NEFORMALNI SAMIT

Premijer Nizozemske Mark Rut: Ne postoji "brzi put" za članstvo Ukrajine u EU

Želim se fokusirati na ono što možemo učiniti za ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog večeras, sutra, a pridruživanje Ukrajine EU je nešto dugoročno, dodao je

Mark Rut i Volodimir Zelenski. Agencije

A. Č.

10.3.2022

Lideri Evropske unije rekli su Ukrajini da nema brzog načina da se ta zemlja pridruži bloku, što je ugasilo nade Kijeva dok se suočava s napadom ruskih snaga.

- Ne postoji takva stvar kao što je brza staza - rekao je premijer nizozemske vlade Mark Rut (Rutte) dok je stigao na Samit EU u Versaillesku palaču u Francuskoj, odražavajući stav nekoliko država članica.

- Želim se fokusirati na ono što možemo učiniti za ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog večeras, sutra, a pridruživanje Ukrajine EU je nešto dugoročno - dodao je.


Lideri EU sitžu u Pariz

Lideri Evropske unije stižu u palatu Versailles u Parizu, u Francuskoj, na samit na kojem će razgovarati o tome kako smanjiti svoje oslanjanje na rusku energiju i kako ojačati političku i moralnu podršku Ukrajini.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) rekla je novinarima da je Putinov rat odlučujući trenutak za Evropu.


Preispitat ćemo energiju

- Na ovom Samitu ćemo ponovo razmisliti o evropskoj odbrani sa jakim kapacitetima. Preispitat ćemo energiju. Moramo se riješiti zavisnosti od ruskih fosilnih goriva i za to su nam potrebna ogromna ulaganja u obnovljive izvore energije. Ovo je također strateško ulaganje u našu sigurnost i nezavisnost. Također ćemo sigurno razgovarati o Ukrajini kao članu naše evropske porodice. Želimo slobodnu i demokratsku Ukrajinu sa kojom dijelimo zajedničku sudbinu – rekla je fon der Lejen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.