ŠEF KREMLJA

Putin rekao da je NATO opasnost za Rusiju i Aziju, poslao upozorenje Južnoj Koreji

Vidimo šta se dešava u Aziji: blokovski sistem se sastavlja, kazao je on

Vladimir Putin. AA

E. Ć.

20.6.2024

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je danas NATO za stvaranje sigurnosne prijetnje za Rusiju i druge nacije u Aziji. 

Osim toga, Putin je upozorio Južnu Koreju da ne isporučuje oružje Ukrajini.

- Vidimo šta se dešava u Aziji: blokovski sistem se sastavlja - rekao je Putin na konferenciji za novinare u Vijetnamu na kraju dvodnevnog putovanja po Aziji, prenosi Reuters.

To stvara prijetnju

On je dan ranije održao razgovore u Sjevernoj Koreji.

- NATO se već tamo (u Aziju) “seli” kao u stalno mjesto boravka. To, naravno, stvara prijetnju svim zemljama u regionu, uključujući i Rusku Federaciju. Mi smo dužni da odgovorimo na to i odgovorit ćemo - rekao je Putin.

Uznemirene rastućom vojnom moći Kine, Sjedinjene Države su tražile da NATO podijeli ekspertizu i izgradi veze sa zemljama poput Japana, Južne Koreje, Australije i Novog Zelanda.

Putin je također rekao da će Južna Koreja napraviti “veliku grešku” ako odluči da isporuči oružje Ukrajini i da će Moskva odgovoriti na takav potez na način koji bi bio bolan za Seul.

Pomoć Ukrajini

Dodao je rekao da Seul nema o čemu da brine kada je u pitanju pakt između Moskve i Sjeverne Koreje. Poslao je i upozorenje Seulu da ne započinje isporuku oružja Kijevu.

- Što se tiče snabdijevanja ratne zone u Ukrajini ubojitim oružjem, to bi bila velika greška. Nadam se da se to neće desiti. A ako se desi, onda ćemo mi takođe donijeti odgovarajuće odluke, koje se neće dopasti sadašnjem rukovodstvu Južne Koreje - poručio je Putin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.