OSNIVAČ WIKILEAKSA

Završava se saga: Džulijan Asanž došao u Australiju

Asanž se iskrcao iz privatnog aviona na aerodromu u Canberri

Džulijan Asanž - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
FENA

prije 2 dana

Osnivač WikiLeaksa, Džulijan Asanž (Julian Assange) doživio je u srijedu u Australiji ekstatični doček nakon što se izjasnio krivim za kršenje američkog zakona o špijunaži u sporazumu koji ga oslobađa 14-godišnje pravne bitke.

Zagrlio oca

Asanž se iskrcao iz privatnog aviona na aerodromu u Canberri nešto poslije 19:30 sati po lokalnom vremenu, mašući medijima koji su čekali i svojim pristalicama prije nego što je strastveno poljubio svoju ženu Stelu (Stella) i podigao je sa zemlje.

Zagrlio je oca prije nego što je sa svojim pravnim timom ušao u zgradu terminala. Australijski premijer Anthony Albanese, koji je godinama lobirao za oslobađanje Asanža, rekao je da je razgovarao s njim telefonom nakon što je njegov avion sletio.

- Večeras sam imao toplu raspravu s njim, bio je veoma velikodušan u svojim pohvalama naporima australske vlade - rekao je Albanese na konferenciji za novinare.

- Australijska vlada se zalaže za australijske građane, to je ono što mi radimo - dodao je.

Zatvor visoke sigurnosti

Asanžeovim dolaskom završava se saga u kojoj je proveo više od pet godina u britanskom zatvoru visoke sigurnosti i sedam godina u azilu u ambasadi Ekvadora u Londonu boreći se protiv izručenja Švedskoj zbog optužbi za seksualno zlostavljanje i SAD, gdje se suočio s 18 krivičnih prijava .

Te optužbe proizašle su iz objavljivanja WikiLeaksa 2010. stotina hiljada povjerljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Washingtona u Afganistanu i Iraku - jednom od najvećih kršenja tajnih informacija u američkoj historiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.