DVODNEVNI SAMIT

Lideri EU odlučuju o budućim čelnicima

Dnevni red samita uključuje pitanja kao što su vojna pomoć Ukrajini, vizija za naredni petogodišnji mandat, situacija na Bliskom istoku, migracije...

Predstavnici Vijeća Evrope sa Metsolom i Zelenskim. Evropska unija

Anadolija

prije 2 dana

Vijeće Evropske unije započeo je u četvrtak samit da bi se odlučilo ko će popuniti najviša funkcije u Evropskoj uniji i potpisali sigurnosni sporazumi s Ukrajinom, javlja Anadolija.

Dvodnevni samit dolazi nakon što su evropski građani dali svoje glasove za određivanje sastava Evropskog parlamenta početkom juna, pri čemu su desničarske stranke osvojile više mjesta, ali ne i kontrolu.

Dnevni red samita uključuje pitanja kao što su vojna pomoć Ukrajini, vizija za naredni petogodišnji mandat, situacija na Bliskom istoku, migracije, odbrana i sigurnost, te najviši položaji u bloku.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je na društvenoj mreži X da će potpisati tri sigurnosna sporazuma, uključujući jedan s Evropskom unijom kao cjelinom.

- Po prvi put, ovaj sporazum će učvrstiti opredijeljenost svih 27 država članica da Ukrajini pruže opsežnu podršku, bez obzira na bilo kakve unutrašnje institucionalne promjene - naveo je on.

U obraćanju uz predsjednika Vijeća Šarla Mišela (Charles Michel), Zelenski se zahvalio na odluci EU da otvori pregovore sa Ukrajinom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.