RAZGOVOR Direktor Agencije za upravljanje oduzetom imovinom FBiH

Kapo: Od kriminalaca je oduzeto 30 miliona maraka imovine

K. KEŠMER
09.07.2018 21:53

Za tri godine, koliko postoji, Agencija za upravljanje oduzetom imovinom FBiH u svoje vlasništvo upisala je imovinu vrijednu 15 miliona KM, dok je još toliko privremeno oduzeto i čeka se na konačnu odluku sudova. 

Prijedlog Vladi

Direktor Agencije Kenan Kapo u razgovoru za „Dnevni avaz“ ističe da je formiranjem ove ustanove profitirao budžet FBiH, ali da je isto toliko važno da se onima koji se bave nelegalnim radnjama stavi do znanja da ono što je stečeno kriminalnom ne može ostati njihovo.

- Do usvajanja Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine znalo se dešavati da kriminalcima imovina koju su nelegalno stekli ostane i nakon što odleže zatvorski kaznu. Ljudi izađu iz zatvora i imaju i novac i nekretnine, što znači da im se isplatilo to što su radili. Sada smo to spriječili - kaže Kapo.

Trenutno, navodi, raspolažu imovinom vrijednom 15 milion KM.

- Tu ima raznih nekretnina, pokretnina... Stanova, kuća, poslovnih prostora, raznih plemenitih metala, pa čak i dionica raznih firmi. Sve skupa to je ta vrijednost. Ali, još oko 15 miliona KM privremeno je oduzeto, dakle čeka se odluka suda. Ako se to trajno oduzme, ide nama na upravljanje - navodi Kapo.

Agencija stanove i poslovne prostore kojima raspolaže iznajmljuje, metale prodaje, kao i dionice.

- Mi Vladi možemo predložiti da određenu nekretninu ili novac preusmjeri. Naprimjer, ako dođemo u posjed određenog automobila, možemo predložiti da ga koristi MUP ili neka druga služba. Tražili smo i dobili da 40.000 KM uplatimo za gradnju Roditeljske kuće. Ostali novac ide u budžet FBiH - navodi Kapo.

Odličan posao

Posljednja imovina koju su dobili jesu hotel „Emiran“ i benzinska pumpa „Umax Group“.

- To je dosta vrijedna imovina. Tužilaštvo KS tu je odradilo odličan posao. Mi samo upravljamo tom imovinom i vidjet ćemo šta će biti dalje s tim – dodao je Kapo.

Preuzimaju predsjedavanje

Zanimljivo je da je formirana jedna vrsta asocijacije ovih agencija za područje Balkana.

- Tu spadaju Srbija, Bugarska, Crna Gora, Makedonija, Albanija, Grčka... I od iduće godine mi preuzimamo predsjedavanje. Cilj jee da razmijenimo iskustva, da unaprijedimo saradnju – kaže Kapo.

Oglasi

NA VRH