INTERVJU

Milorad Dodik za "Avaz": Ne treba niko nikoga negirati

Niti mi Srbi Bosnu, niti Bošnjaci RS, niti Hrvati negirati Bosnu i RS, ni mi svi Hrvate, kaže Dodik

Dodik: Moramo otvoriti ekonomiju i osloboditi biznis. Foto: S. Saletović

Razgovarao: Kenan KEŠMER

5.4.2019

Ljubazni saradnici Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, nakon nekoliko dana prepiske i telefonskih razgovora odredili su termin: Imate intervju u srijedu u 16.30 sati.  

U Administrativnom centru u Istočnom Sarajevu, napravljenom za kadrove iz RS koji obavljaju funkcije na državnom nivou, predsjedavajućeg Dodika sačekali smo u svečanom salonu. Prostorija elegantno i luksuzno opremljena, sa skupim i udobnim namještajem. Na podu vrhunski tepisi. Domaćini nas nude kafom. Nakon nekog vremena dolazi i Dodik. Izvinjava se što kasni. Objašnjava da zbog brojnih obaveza teško ispunjava sve dogovorene termine.

Razgovor otvaramo pitanjem o novoj odluci Ustavnog suda BiH da 9. januar kao dan RS proglasi neustavnim.

- Potpuno nepotrebna politička odluka. Mislim da je na taj način samo povećano nepovjerenje prema Ustavnom sudu, poslije niza odluka u kontinuitetu koje su uperene, kako mi to doživljavamo, protiv Republike Srpske. U prvoj odluci Suda desilo se preglasavanje, sad se to svelo na pravničku formulaciju o već presuđenoj stvari. BiH, ako i bude htjela da gradi svoj stabilni sistem, morat će da definiše i donese zakon o Ustavnom sudu, eliminiše strance, da to bude struka. Morate da razumijete, odnosno, prije svega javnost u Federaciji, da uopšte nije jednostavno da imate dvojicu sudija koji su ranije bili potpredsjednici SDA i da oni donose odluke o RS. Kao da bi neko iz ratnog SDS-a bio u Ustavnom sudu i donosio odluke protiv Bošnjaka. Ta odluka nije u funkciji povjerenja. Ali, mi ćemo slaviti 9. januar - kaže Dodik.

Hoćete li naći neki način da ipak ispoštujete odluku Ustavnog suda?

- Mi smo poštovali, pa šta smo imali od toga? Narod je izašao na referendum i odlučio o 9. januaru. Ne možete da istrpite da vam dođe neka karijeristički nastrojena sutkinja iz Makedonije, koja slavi Ilinden kao državni praznik, i ona meni objašnjava da ne može to. Ili, recimo, da imate visokog predstavnik u čijoj se državi devet praznika poklapa s nekim kršćanskim i to je tamo normalno.

Mada mi razumijemo o čemu se ovdje radi. Bošnjačka politička elita smatra da treba dokinuti sve elemente vezane za RS i većina javnosti u FBiH. Taj sud donosi odluke o ustavnosti zakona za koje nema ovlaštenje, kao što je Sud i Tužilaštvo BiH. Ono što smo mi učili u školi, bar kad sam ja išao, jeste da je uloga ustavnog suda da odlučuje o saglasnosti zakona s ustavom i ništa drugo. Ovi su se stavili u funkciju da odlučuju o pitaj boga čemu.

Ustavni su 1. mart i 25. novembar, pa ih ne poštujete.

- Pa kako to može biti ustavno, a 9. januar ne? Kome to podvaljujete?

Očigledno je da su nam praznici problem. A biste li pristali na neki konsenzus, da, recimo, Dan državnosti bude dan kada je potpisana povelja Kulina bana, a vi promijenite datum dana RS?

- Nema potrebe da razgovaramo. Možda nekad prije, sad više ne.

A Dan državnosti na dan potpisivanja povelje Klina bana?

- Nemam pojma kad je to.

29. avgust.

- To prvi put čujem. Ne znam.

Podvala Bakira Izetbegovića

Šta je s Vijećem ministara BiH? Aktivacija MAP-a ostala je uvjet za formiranje vlasti. Navodno je postignut neki konsenzus o tom pitanju, neki je papir usaglašen.

- Slobodno napišite da je to neka za...ancija i da je to neka muljaža. Ovo nigdje nema. Bakir Izetbegović napravi izjavu, usaglasi se sa svim i dođe, potpišemo Čović (Dragan, op. a.) i ja, on neće! I šta ja vama da objašnjavam? Ima jedan član gdje oni insistiraju na toj priči o MAP-u i mi smo rekli da to niko neće skinuti s dnevnog reda, to će ostati za dalje, ali to ne treba biti uslov za formiranje vlasti. Evo, oni kažu da jeste, OK, onda ništa, doviđenja. Ja nisam zainteresovan. Gurajte ovaj saziv Savjeta ministara. Ja i mislim da je to neka podvala Bakira Izetbegovića i njegovih ljudi, gdje oni hoće da održe ove svoje lojalne Srbe iz SDS-a i PDP-a.

Ima li nekih razgovora? Ima li neki termin?

- Nema. Termin je milenijski što se toga tiče. Mislim da je ovo postalo ogavno svima. To više nije predmet za zezu neku. To više nema smisla. Odemo mi negdje kao Predsjedništvo, evo u Brisel, tamo nas prime na najvišem nivou, to treba poštovati. Junker, Mogerini, Han... pričamo, mi njih molimo da nam daju mišljenje za kandidatski status da idemo dalje ka EU, znači mi ih molimo i onda oni dođu ovdje i kažu: „Evo, imate mišljenje u maju, ali kako da vam damo kad nemate vlade?“ Šta sad da radimo? Evo, zovite me sutra, ja imam ljude koji će preuzeti funkcije i neka se oni dalje bave i MAP-om i svim drugim pitanjima koja su na dnevnom redu. Nećete? OK. Meni je ovdje lijepo, vidite da sam fino organizovao ove prostorije ovdje.

Dakle, ne mijenjate svoj stav – aktivacija MAP-a ne dolazi u obzir.

- Aktivna saradnja sa NATO-om već postoji. Na mnogim mjestima gdje je NATO angažiran, mi smo učestvovali. Taj oblik saradnje treba ojačati. Oko ovoga ne postoji konsenzus. Naslućujem zašto je to nekome važno. Kažu mi da to nije važno za članstvo u NATO-u, a tamo piše da je to plan za članstvo u NATO-u. Pa će mi za pet godina reći: „Evo, prije pet godina si ti donio taj plan.“ Pa ovdje je neko ludilo. Mi imamo racionalan razlog zašto to nećemo. Mi Srbi nećemo zato što Srbija tamo neće. S druge strane, reći ću konkretno, na Kozari, u neposrednoj blizini, tamo gdje mi živimo, ja sam gledao kada je NATO rušio televizijske predajnike i to je nama bilo teško podnijeti, Bošnjaci smatraju da je to dobro.

Gledali smo i mi kako na Sarajevo tri i po godine padaju granate Vojske RS.

- Ne kažem ja, u to ne ulazim. Nemojte da o tome pričamo sad. I vi ste svašta radili pa ste doveli sud koji samo Srbima sudi. Kako Naser Orić može da govori o Karadžiću, a dokazano je da je ubio čovjeka, za Karadžića niko ništa nije dokazao.

Sud je rekao svoje. Ali, evo, kad smo kod Karadžića, hoćete li inicirati da se preimenuje studentski dom na Palama?

- To je bilo prije presude. To je doneseno ranije.

Ali, ne znači da se ne može promijeniti naziv sada.

- Ne znam zašto ne pričamo o ozbiljnim temama, procesima, već o manifestacijama i ko je kome ranije nešto učinio, a ko će u budućnosti.

Nekoliko puta najavili ste da ćete napustiti Predsjedništvo BiH ako ne bude funkcioniralo. Šta je Vaš cilj i prioritet?

- Cilj mi je da uradimo nešto bolje. Već je problematično što nema Savjeta ministara. Džaferović (Šefik, op. a.) često kaže da treba poštovati zakon. Pa evo, poštuj ga ti. Petnaest dana poslije formiranja Parlamenta BiH, Predsjedništvo je dužno da uputi ime mandatara. I kad sam ja to rekao, kažu neka stane. Ko krši ovdje zakon? Na šta se svodi moja uloga sad? Neću više da objašnjavam svakom živom zašto nema Savjeta ministara. Na vrh glave mi se to popelo. Neću to više da objašnjavam.

Amerika je moćna, ali nije bezgrešna

Nedavno ste imali sastanak s ambasadorom SAD Erikom Nelsonom (Eric). On je rekao da se raduje idućem sastanku.

- Nema problema.

Kako je Vama to izgledalo?

- Ja radim posao. To što oni smatraju da sam ja neki loš momak ili neki prije njega, što bih se ja sekirao za to. Imam i ja mišljenje o svakome. Jeste Amerika moćna, ali nije bezgrešna. Sastanak je bio korektan. Mi želimo da sarađujemo, ali nemojte nam nametati. Mislim da su stranci od političke elite u BiH napravili debile koji samo čekaju kad će doći neki stranac da kaže šta treba raditi. Ja sam za to da se mi u BiH dogovorimo. Ne treba niko nikoga negirati, niti mi Srbi Bosnu, niti Bošnjaci RS, niti Hrvati negirati Bosnu i RS, ni mi svi Hrvate. Ovdje se samo vodi politika kako će ko koga nadmudriti i smijati mu se iza leđa. Ja ne pripadam toj politici.

Dodik: Volio bih da se slučaj "Dragičević" nikad nije desio

Kažete da Srbi ne trebaju negirati BiH, a Vi je negirate.

- Ne trebate vi negirati Republiku Srpsku.

Poredite BiH s Kosovom, koje vodi pregovore sa Srbijom o priznavanju, a već ga je priznalo 115 država svijeta. RS je entitet unutar granica međunarodno priznate države. Gdje vidite paralelu? Kako mislite da se otcijepite?

- Pravo naroda na samoopredjeljenje. Povelja Ujedinjenih nacija, član 7.

I mislite da to može tako proći?

- Ne mislim da će proći, ali imam pravo da kažem. Nisam protiv dejtonske BiH, ali jesam protiv nametnutih rješenja. Ja nudim da se dogovorimo. Nisam protiv toga da se na nivou BiH organizuju sud i tužilaštvo, da je zaduženo za međunarodni terorizam, organizovani kriminal, te neke velike priče. A ovo što ima sad? Pa kakva Bosna i Hercegovina!

Ako je moja asocijacija na BiH ovakav sud i tužilaštvo, ja bih to odmah sve ukinuo. Mislim da ima i Bošnjaka koji smatraju da je ovo potpuna dekadencija što imamo. SDA koristi to da napakuje Dodiku, uhapsi Fahru Radončića ili procesuira Dragana Čavića. Eto za šta služi Sud i Tužilaštvo.

Žao mi je Nurkuća, Dražen je bio najbolji

Nedavno ste uputili pismo Jusufu Nurkiću. Ono je izazvalo ogromnu pažnju javnosti i imalo je pozitivan odjek.

- Primijetio sam ga još kad je igrao ovdje u regionu, u Zagrebu, i da će biti igrač. Otišao je tamo. Ja to uvijek gledam ovako: S ovih prostora otići tamo i igrati u NBA ligi i uspjeti, onda stvarno moraš biti poseban. On je odlično igrao, postaje majstor. To je ljudski bilo i stvarno mi je bilo žao. Kad sam vidio snimak, okrenuo sam glavu, nisam mogao da gledam. Nadam se da će to pismo podrške njemu bar na trenutak pomoći u nečemu. I tu utakmicu je igrao odlično, gledao sam. Dao je 32 koša, oduzeo 16 lopti, asistencija, zamalo tripl-dabl...

Jeste li pratili Džanana Musu?

- Dok je igrao u Cedeviti. Ima talenta dečko.

Često ste išli u SAD i uživo gledali utakmice NBA lige.

- Da, volio sam to. Svaki put kad sam bio u Americi, gledao sam. Tad je još igrao Divac. Ali, mislim da je s ovih prostora bio najbolji Dražen Petrović. Sjećam se, mislim da je bila 1999. godina. Bili smo u Njujorku, ja uzeo karte da gledam Njujork nikse protiv Majamija. Sastanak je tamo vodio Ričard Holbruk (Richard Holbrook). Razvuklo se to, vidim ja da ću zakasniti i kažem njima da ja moram ići na utakmicu. Holbruk je nešto rekao da ne mogu tako otići. Ja sam rekao OK, onda mi vi platite ove karte... naguravali smo se i na kraju sam otišao na utakmicu. Ova naša naklapanja uvijek možeš organizovati, ali ne i da gledaš Nikse.

A je li Vam žao što više ne možete gledati uživo?

- Misliš zbog sankcija?

Da.

- Pa šta, ima Igokea. Igra odličnu košarku.

Slučaj „Dragičević“ još je aktuelan. Tijelo Davida je ekshumirano i prebačeno u Austriju, njegovi roditelji tamo su se preselili... Hoće li se taj slučaj privesti kraju?

- Ja vjerujem i pozivam tužilaštvo da to uradi. Tačka. Nemam šta više da kažem. Ono što sam se uključivao, htio sam da pomognem ljudima da osjete da ipak sistem radi svoj posao. To što se to poslije ispolitizovalo, to je neka druga priča. I dalje mi je žao tih ljudi, šta god oni mislili. Volio bih da se to nikad nije desilo, ali kad se desilo, da se otkrije. Evo, neka Evropa pošalje najbolju tužilačku ekipu da to istraži. Ja nikoga ne štitim.

Poznati biznismen Miroslav Mišković otvorio je „Delta centar“ u Banjoj Luci. U Srbiji je nedavno osuđen za utaju poreza.

- Ima na Stupu nekretninu, htio je da gradi, nešto mu ne daju. Evo, mi smo dali i izgrađen je najveći tržni centar u BiH. To je promijenilo i poboljšalo turističku ponudu. Ljudi iz Hrvatske dolaze ovdje da kupuju. Uradio je to u skladu s propisima. Nemamo mi te dileme.

Skoro sam čitao knjigu o tome kako se može desiti da jedna država bude bogata, a druga siromašna. Jedini normalan odgovor jeste: zbog političke slobode i slobode biznisa. Sad uzmite nas. Mi smo slični kao Švajcarska, i oni imaju tri nacije. Šta se tamo dešava? Švajcarci su potisnuli svoja politička pitanja i otvorili ekonomiju. Otvorili najveće banke, finansijski sistem... Što to kod nas ne može? Tamo je napravljen sistem da politika ne može da ugrozi ekonomiju. Mi smo ovdje ostali heterogeni, ko god pravi biznis - sudi ga, proganjaj ga... Kako da se mi razvijamo? Mi moramo da otvorimo sistem biznisa, da damo ljudima slobode, ali dvije stvari moraš - plati sve državi i ne uzurpiraj tuđe. Sve ostalo ga pusti.

Strane banke više su izvukle dobiti iz BiH nego što je ovdje stiglo pomoći

- Moramo osloboditi biznis. Ovi nas prilagođavaju. Ne znam koliko je tačno, ali je sigurno u tim relacijama: Podsticaj za prirast goveđeg mesa 1 euro, u BiH je 0,7 centi. I on kad uvozi ovdje, odmah je jeftinije meso nego naše. I on tebe natjera da otvoriš granicu, umjesto da kaže: Ovu razliku plati na granici i obezbijedi svoju proizvodnju. Kako je moguće da mi uvozimo obične vode 150 miliona? Ja želim o tome da pričamo, ali niko neće. Kažu, to je konkurencija. Znate li da su banke u BiH imale 336 miliona dobiti? Znate li da to iznose? Zadnjih 15 godina iznijeli su dvije milijarde dobiti, to je više nego sva pomoć koja je data. Odlaze ljudi, naravno, krive su i lokalne vlasti, ali to da neko dobije besplatno radnu snagu, to je strategija Njemačke. Prije tri godine nisi mogao dobiti radnu vizu, sad ćeš je dobiti za 24 sata.

Neka nam EU da pare, onda nećemo uzeti kineske

Parlament FBiH dao je dozvolu za kineski kredit kojim će se graditi Blok 7 Termoelektrane Tuzla. I Vlada RS ranije je uzela kineski kredit za gradnju autoputa. EU je sada oštro kritizirala takav potez.

- Neka EU da pare i nećemo uzeti kineske. Treba da se pravi, zašto ne bismo pravili? Evropski standardi trebaju se poštovati i, koliko sam razumio, tu će biti oprema koja će u potpunosti zadovoljavati standarde EU. U čemu je problem? Što su kineske pare? Pa dajte vi. Problem fosilna goriva? Pa mi to imamo, šta ćeš. Mislim da to ne bi l biti problem, ja to podržavam. Ja neću nijedan projekt u FBiH zaustaviti niti osporiti. Ako je do mene, ja ću potpisati.

Mislim da niko nikoga ne treba da zaustavlja u razvojnim projektima. Treba graditi autoputeve, termoelektrane, bolnice, sve što je potrebno ljudima i niko nikoga ne treba zaustavljati. Čujem kako se ovi po Federaciji snebivaju, niko ne smije reći EU: Evo, OK, dajte vi nama ove pare, nećemo kineske. Recite im, mislim da je to fer.

Hoću da učestvujem u spašavanju KK Bosna

Košarkaški klub Bosna, nekadašnji prvak Evrope, pred gašenjem je. Može li Predsjedništvo BiH pomoći?

- Čuo sam za to. Ja i sada mogu da nabrojim: Delibašić, Krvavac, Radovanović, Varajić, Benaček, Izić... Ekipa koja je igrala. To je priča, urbana legenda Sarajeva i košarke. I sad je iz nekog razloga dozvoljeno da se Bosna strovali na ovakav nivo. Dođe neki tamo provincijski tim i pobjeđuje Bosnu. Hoću da učestvujem u rehabilitaciji Bosne, da bude tim koji će igrati ABA ligu. To je nešto što ima smisla. Pitaju me hoću li doći na obilježavanje. Ako ima plan, doći ću. Ako je to ono: „Joj jest bilo lijepo“ i sutra niko ništa ne priča o tome, a Bosna i dalje propada, neću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.