RAZGOVOR

Načelnik Bosanskog Petrovca: Strašno je živjeti bez struje i vode, voziti se makadamom

Kur'an sam upoznao zahvaljujući prijatelju,. Moja je obaveza da bez predrasuda razvijam odnose sa svim institucijama i pojedincima, kaže Dejan Prošić

Prošić: Samo slobodan čovjek može biti nosilac napretka i razvoja. Avaz

M. KUKAN

19.6.2019

Dejan Prošić, načelnik Bosanskog Petrovca, definitivno je osoba koja iskače iz bosanskohercegovačkog klišea nacionalizma. Kao nezavisni kandidat pobijedio je prije tri mjeseca na prijevremenim lokalnim izborima. 

U žižu bh. javnosti došao je nedavno kada je u ulozi političkog zvaničnika srpske nacionalnosti i za vrijeme u kojem živimo poslao zaista posebnu bajramsku čestitku islamskim vjernicima.

- Allah, doista, ne voli one koji zapodijevaju kavgu - citirao je Prošić ajet iz sure El-Bekare u svojoj čestitki.

Sloboda mišljenja

U intervjuu za „Dnevni avaz“ Prošić pojašnjava svoju životnu filozofiju.

- U razvoju ličnosti čovjek spoznaje sebe, ali i druge, a time spoznaje i svoje kao i loše strane drugih. Pobijediti svoje loše strane i utjecati na druge da pobijede svoje je suština borbe dobra i zla. Moj srednjoškolski drug iz klupe bio je sin efendije i dobrim dijelom mogu njemu zahvaliti upoznavanje sa Kur'anom. Neki drugi moji prijatelji su me naveli na spoznavanje drugih religija, filozofije, sociologije i sve se svodi na borbu negativnih i pozitivnih sila. Također, još kao srednjoškolac, čitajući Hesea, otkrio sam Abraksasa, koji je u početku bio bog, a kasnije demon, a u suštini je i bog i demon. Problem ljudske prirode je upravo u takvoj postavci koja smatra da je nešto ili crno ili bijelo – kaže Prošić.

On potcrtava kako samo slobodan čovjek može biti nosilac napretka i razvoja.

- Imati slobodu mišljenja i djelovanja izaziva odgovornost, a odgovornost proizvodi samodisciplinu. U takvoj atmosferi dobivamo društveno aktivne građane koji su nosioci pozitivnih procesa. Naravno da je puno pitanja ostalo neriješeno i da ne treba bježati od otvaranja dijaloga, ali nema vremena da stoje pitanja koja se tiču razvoja – ističe.

Loš život građana

Na pitanje dolazi li i Bosanski Petrovac konačno na dnevni red vlasti Unsko-sanskog kantona, ali i drugih nivoa u smislu pomoći razvoju, Prošić odgovara kako se tome nada.

- Moja je obaveza da bez predrasuda razvijam odnose sa svim institucijama i pojedincima. Želja mi je da taj kohezioni korpus bude što masovniji i što jači, da doprinesemo podizanju standarda naših građana. Na tom putu opet pozivam sve koji žele dobro Petrovcu da se pridruže – dodaje.

Na kraju Prošić potcrtava da Bosanski Petrovac ima puno potencijala, ali da je život građana dosta loš.

- Neizgrađena infrastruktura, nepovoljna starosna struktura, nizak kadrovski potencijal i odliv stanovništva ne pružaju puno optimizma. U današnje vrijeme govoriti da imamo domaćinstva i čitava sela koja nisu elektrificirana, nemaju pitku vodu, da imamo makadamsku magistralnu cestu, makadamske regionalne ceste, 135 kilometara lokalnih makadamskih puteva je strašno. S druge strane, brojne mogućnosti nas i obavezuju i motiviraju – zaključuje Prošić.

 Nećemo biti taoci nečije nesposobnosti 

- Migrantska kriza je nešto s čim se svakodnevno susrećemo, ali pričati o nečem što je predmet politikantstva, nezakonitog postupanja s ljudskom mukom i beskrupuloznog mešetarenja je mučno. Državne vlasti su potpuno podbacile. Mi ne pristajemo da budemo taoci nečije nesposobnosti – poručuje prvi čovjek Bosanskog Petrovca.

Drvna industrija i turistički potencijali 

- Naši prioriteti su izgradnja investicionog programa koji će na ekonomski održiv, ekološki odgovoran i društveno koristan način podići lokalnu zajednicu. Finalizacija drvne industrije, kogeneracijsko postrojenje, turistički potencijali Oštrelj, Skakavac, Gorinčani su prilike, ali neizgrađenost infrastrukture, socijalna strana budžeta, loše upravljanje otpadom su ograničavajući faktori – napominje Prošić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.