OBNOVA

Uskoro rekonstrukcija Behram-begove, Ferhad-begove i Kizlar-agine džamije

Fena

Fena

8.8.2018

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović i predstavnik Generalne direkcije Vakufa Turske Suat Faruk Giraj (Giray) potpisali su danas Protokol o primopredaji gradilišta i početku radova na rekonstrukciji i restauraciji vjerskih objekata.

Kako je naznačeno Protokolom, radit će se na restauraciji Behram-begove džamije u Tuzli i Ferhad-begove džamije u Tešnju te dovršetku radova na ponovnoj izgradnji Kizlar-agine džamije u Mrkonjić-Gradu.

Zajimović i Giraj su izrazili zadovoljstvo potpisanim Protokolom o restauraciji džamija te ukazali na značaj sveukupnog kulturno-historijskog naslijeđa BiH.

- To su važni objekti za sve nas - kazao je Giraj i podsjetio da je Republika Turska sa svojim institucijama poput Vakufske direkcije prisutna svuda u svijetu, ali da od sveukupnih ulaganja 30 posto ulaže u BiH, time joj pružajući veliku podršku u njenom napretku.

Izvođač radova je kompanija ''Sama Bursa Yani'', a radovi bi, kako je najavljeno, trebali početi za mjesec.

Zajimović i Giraj su izrazili nadu da će projekti biti uspješno realizirani te da će Behram-begova, Ferhad-begova i Kizlar-agina džamija biti jedne od najljepših objekata koji su proglašeni nacionalnim spomenicima BiH.

Vrijednost restauracija sve tri džamije je 4,5 miliona KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.