KANTON SARAJEVO

Ekonomsko-socijalno vijeće: Subvencije za plin ugrađene u Prijedlog izmjena i dopuna budžeta Kantona

Sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća KS. Pres-služba KS

Fena/Avaz.ba

20.6.2019

Prijedlog izmjena i dopuna budžeta Kantona Sarajevo za tekuću godinu razmatran je na današnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Kantona Sarajevo.

Prema riječima ministra finansija KS Amela Kovačevića, iznos predloženog rebalansiranog budžeta je milijardu i 55 miliona, a uvećan je za 114 miliona KM, a sredstva će biti usmjerena u kapitalne projekte te mjere Vlade koje za cilj imaju unapređenje kvaliteta života građana. 

- U rebalans budžeta se krenulo iz više razloga. Prije svega projekcije prihoda Kantona koje smo dobili od Ministarstva finansija FBiH su značajno veće od projiciranih na početku godine te je oko 27 miliona KM sada na raspolaganju Vladi KS za daljnje alociranje u započete projekte. Planirana su i sredstva za projekte unapređenja javnog prijevoza i cestovne infrastrukture, kao i energetske efikasnosti koji će se finansirati iz inozemnih zaduživanja, što je jedan od razloga ovog rebalansa. Cilj nam je da nemamo zastoja u projektima tokom građevinske sezone, zbog čega je ovaj prijedlog rebalansa po hitnoj proceduri upućen prema Skupštini Kantona Sarajevo - rekao je Kovačević.

Izrazio je očekivanja da će Prijedlog izmjena i dopuna budžeta KS biti usvojen na sjednici Skupštine u ponedjeljak naredne sedmice.

Naveo je, između ostalog, i da će dio sredstava planiranih rebalansom biti usmjeren za unapređenje rada Univerziteta u Sarajevu, sufinansiranje predškolskog odgoja, rješavanja pitanja edukacije djece s poteškoćama u razvoju, nabavku opreme u zdravstvenim ustanovama, ali i za realizaciju brojnih projekata i mjera u drugim resorima.

 - Sredstva za subvencije plina svim korisnicima do kraja ove godine također su planirana ovim prijedlogom, kao i izmirenje troškova vansudskih nagodbi iz radno-pravnog odnosa uposlenih u javnom sektoru - naveo je ministar.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.