KALESIJA

Nikad tužniji doček ramazana

Džumu su, uz imamam Muharema ef. Mešanovića, kojeg u Kalesiji znaju kao – Vahidina, klanjali su samo članovi džematskog odbora.

Pandemija je bila tema i Mešanovićeve hutbe. F. Sinanović

Piše: F. Sinanović/ Avaz.ba

10.4.2020

Danas, u vrijeme džuma-namaza, posjetili smo kalesijski džemat Prnjavor. Džumu su, uz imamam Muharema ef. Mešanovića, kojeg u Kalesiji znaju kao – Vahidina, klanjali su samo članovi džematskog odbora. I ovog petka, i u ovoj džamiji, u zraku se osjeti nekakva nelagoda zato što nema svih vjenrika koji bi danas, da nije ove situacije sa koronavirusom, napunili džamiju. 

Pandemija je bila tema i Mešanovićeve hutbe. Kazao je da nikad nismo imali tužniji doček predstojećeg mjeseca ramazana.  

- Ranije ramazane smo dočekivali u veselijem ozračju naših duša i tijela. Kuće, džamije i mahale su pripremane da dočekaju najdražeg gosta. Mnoštvo poslova je završavano kako bismo ramazanu i njegovom berićetu što više vremena poklonili. Ramazan poštuju i oni koji inače ne žive u duhu islamskih propisa, prije a ni poslije njega. Ove godine dočekujući ramazan, već više od mjesec dana, živimo životom koji nikada nismo živjeli. I samo Milostivi Allah zna do kad ćemo ovako. Duše i tijela su dobila velika ograničenja. Mnogi harami su silom prestali, kazao je, između ostaloga, Muharem ef. Mešanović u svom obraćanju sa mimbere.


Detalj s današnje džume. F. Sinanović

Govorio je i o strahu koji je zavladao među narodom. Kazao je i da nema potrebe za strah, da se vjernici trebaju oslniti na Allaha i slušati upute nadležnih.

Završio je dovom poslanika Muhammeda: „Allahu, utječem Ti se od gube, i od ludila, i od šuge, i od zlih bolesti.”

Poslije džume razgovarali smo sa efendijom Mešanovićem i Ibrom Huremovićem, predsjednikom Džematskog odbora Prnjavor.

Već na prvi pogled na džamiju i oko nje vidi se da su započeti radovi na uređenju džamije i prostora oko džamije.

Kazuju nam da su tokom prošlogodišnjeg ramazana, odnosno početkom juna 2019. godine, pokrenuo je akciju renoviranja džamije. Najteža situacija je bila sa grijanjem. Riješili su taj problem. Većim dijelom je zamijenjena elektroinstalacija i prozori na velikom kubetu, u potpunosti dekorativno urađen unutrašnji dio džamije, kao i prepoznatljivi, sakralni prostor džamije, minber, mihrab i ćurs.

Nakon završetka radova u unutrašnjosti džamije, počelo se sa drugom fazom, zatoplavanjem džamije stiroporom, fasadom i formiranje trotoara ako džamije.

Ibro Huremović nam sa ponosom pokazuje dozidani i uređeni prostor za biblioteku i kafeteriju. Sve je spremno, samo još da ovaj belaj mine i da džematlije mogu rahat doći.

Džemat je redovno organizirao humanitarne akcije. F. Sinanović

Radovi prve i druge faze su završeni donacijama velikog broja ovdašnjih džematlija, ali i drugih džemata. Bilo je pomoći i od lokalne zajednice kao i viših nivoa. Svi radovi prve i druge faze koštali su oko 150 hiljada KM. Svi radovi su okončani prije zime. Preostali radovi, treće faze: asvaltiranje pristupnog puta do džamije, izgradnja parkinga i sportskog poligona, na dijelu koji je poznat kao „fudbalsko igralište kod džamije,“ privremeno su odgođeni do boljih dana. Završit će se, kako kažu, kada to prilike budu dozvoljavale.

Ove mektebske godine u ovom džematu je upisano 130 polaznika nastave. Učenici prate online mektebsku nastavu. Za komunikaciju sa džematlijama, i mlađim i starjim, koriste se i društvene mreže, viber, telefon...

Ovaj džemat je prethodnih godina postizao odlične rezultate na mektebskim takmičenjima na svim nivoima, od Medžlisa, preko Muftijstva tuzlanskog do nivoa Rijaseta. Do zabrane okupljanja u džamiji se klanjalo svih pet dnevnih namaza. Sada, kao i u ostalim džamijama, samo se ezan oglašava.


Džamija u naselju Prnjavor. F. Sinanović

- Tužno je ovo. Nije bilo lahko vjernicima prihvatiti klanjanje podne-namaza umjesto džume. Dok potraje ova vanredna situacija, obaveza nam je pridržavati se svih preporuka bezbjedonosnih, zdravstvenih i vjerskih institucija. Mubarek ramazan je pred nama. Do prvih teravija i dana posta ostalo je nekoliko dana. Izvjesno je da ćemo u ramazan i sve njegove aktivnosti ući u ovom stanju. Dakle, uz velika ograničenja vezana za okupljanja u vjerskim objektima, kaže Muharem ef. Mešanović.

Posljednjih 10 godina džemat Prnjavor redovno je u ramazanu organizovao humanitarnu akciju: „Prehrambeni paketi za Podrinjce“. Ovog ramazana akcija je neizvjesna. Ipak, kako kažu, ako sigurnosne prilike dozvole, i ovog ramazna će, ako Bog da, posjetiti i prehrambenim paketima obradovati Podrinjce.

Iz džemata Prnjavor su mnoge značajne ličnosti: prof. dr. Ahmet Alibašić, profesor FIN-a i direktor Centra za napredne studije Sarajevo, iz ovog džemata potiče i familije prof. dr. Senada Softića, guvernera Centralne banke BiH, rahmetli hafiz prof. dr. Fadil Fazlić je također iz ovog džemata...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.