KOLUMNE

Signal rezolucije

Komentar dana

Seđad MUHIĆ

15.8.2014

 


Prijedlog rezolucije o Bosni i Hercegovini, koji je nedavno američkom Kongresu uputila poslanica u tom domu Dženis Han (Jenice Hahn), ako i bude usvojen, postat će samo još jedan u nizu dokumenata koji govore o našoj državi.

Sasvim je sigurno da nova američka rezolucija, de facto i de iure, za BiH neće značiti ništa novo. Iako se u tom dokumentu predlaže imenovanje specijalnog izaslanika za Balkan, koji bi u roku od godinu trebao revidirati Dejtonski sporazum i predložiti reforme za funkcionalniju BiH, u trenutnim međunarodnim okolnostima takav prijedlog ostaje samo paragraf. Identičan stav dijele i ugledni svjetski analitičari i poznavaoci svjetskih prilika.

Obrazloženje je jasno! Trenutno, u vrijeme eskalacija kriza u Ukrajini, Palestini, Iraku..., agilniji angažman administracije Baraka Obame (Barack) u BiH nije realno očekivati!

Usto, pogrešna tumačenja dokumenta kongresmenke Han da je to početak unutrašnje prekompozicije, formiranje trećeg entiteta, disolucija i slično samo su pusti snovi mrzitelja BiH. Želje takvih, jednostavno rečeno, ostat će na nivou narodne poslovice - „Što je babi milo, to joj se i snilo." Skoro dvije decenije SAD su posvećene izgradnji moderne i jedinstvene BiH, a takav odnos ostat će i u budućnosti.
 
Prijedlog rezolucije, i to u uvodu teksta, potvrđuje hiljadugodišnju opstojnost i neupitnost BiH. SAD ostaju istinski prijatelj ove zemlje, podržavaju njen suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost, a pritom osuđuju svaki pokušaj separatizma! To implicira stav SAD da je Balkan zaokružena i u unutrašnjosti omeđena cjelina, u kojoj je kreiranje novih država završen proces!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.