KOLUMNE

Granica sloma

Komentar dana

Semira DEGIRMENDŽIĆ

18.8.2014

 

Građani BiH već su navikli da ih na policama trgovačkih objekata skoro svake nove sedmice dočekaju i nove, više cijene. No, posljednja najava poskupljenja osnovnih životnih namirnica, pogotovo za one u poplavama ugroženim područjima, kap je koja prelijeva čašu.

Novi val poskupljenja u vremenu kada predstavnici vlasti uživaju i odmaraju na egzotičnim morskim destinacijama ili se opuštaju na sarajevskom crvenom tepihu uz najskuplje delicije, dok hiljade građana s neizvješnošću čekaju svaki novi dan, otvorio je pitanje - gdje se nalazi granica sloma. Kako onih koji trpe, tako i vlastodržaca koji su ih doveli u bezizlaznu situaciju.

Kaiševe građani više ne mogu stezati. A upravo ova godina je najbolji pokazatelj da je sadašnja vlast nedorasla bilo kojem časnom zadatku. Pala je na ispitu zvanom februarski protesti, kada je, uprkos tome što su joj građani pokazali crveni karton, upotrijebila sav svoj arsenal prljavih igara da ostane na vlasti. Nesposobnost i lopovluk isplivali su još jednom tokom majskih poplava.

Zato će najnovija poskupljenja, nepuna dva mjeseca prije izbora servirana iz kuhinje socijalno neosjetljive vlasti punih džepova i bogatih trpeza, vjerovatno biti prije slom sadašnjih vlastodržaca nego osiromašenih građana, koji snagu crpe u činjenici da su 12. oktobar i kazna za lošu vlast sve bliži.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.