KOLUMNE

Anarhija na cestama

Komentar dana

Hajrudin PROLIĆ

24.8.2014

 

Crne hronike u posljednje vrijeme ispunjene su vijestima o tragičnim posljedicama vožnje u alkoholiziranom stanju. Ulice bh. gradova sve češće nude prizore poput onih u filmskom serijalu "Pobješnjeli Maks", u noćnim satima opasno je biti na cesti, jer je to vrijeme kada pijani i drogirani vozači haraju asfaltom.

Skoro svakodnevno se prestravljujemo informacijama o nesrećama koje uzrokuju te drumske ubice, koje se nerijetko i utrkuju između sebe u trenucima omamljenosti i ludila. Da epilog većine nesreća bude gori, obično stradaju slučajni prolaznici ili pristojni vozači, ljudi koji su, jednostavno, tog dana ili večeri bili u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu, jer su se našli na putu razjarenim pijancima i narkomanima.

Ali ni tu nije kraj priče. Koliko ste se puta razočarali kada ste, nakon neke takve tragedije, s alkoholom i drogom u glavnoj ulozi, pročitali kako se počinilac "izvukao" s minimalnom zatvorskom kaznom ili, još apsurdnije, s novčanom kaznom? Prosto ne možete vjerovati kako je to uopće moguće u bilo kojoj državi na svijetu, zar ne?

E, pa ovdje je moguće i mi s tom anarhijom na cestama živimo godinama, upravo zahvaljujući državi koja nije u stanju donijeti zakone koji bi spriječili da se tragedije poput one u tunelu Vranduk dešavaju tako često. Naprimjer, Zakon o prekršajima, koji je nedavno stupio na snagu u FBiH, čak nosi i određene povlastice za prekršioce koji pola iznosa novčane kazne plate na vrijeme.

Dakle, vrlo je jednostavno - policija vas uhvati pijanog za volanom, vi kaznu platite na vrijeme i kazna bude blaža. Za mjesec-dva se ponovo napijete i pravo za volan. Sve dok jednog dana to neko ne plati puno višom cijenom. Vlastitim životom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.