KOLUMNE

Slijeđenje Evrope

Komentar dana

Sead NUMANOVIĆ

30.8.2014

Njemačka je od lidera država zapadnog Balkana, koji su se okupili u Berlinu prije dva dana, zatražila da dosljedno prate i vanjsku politiku Evropske unije.

Kancelarka Angela Merkel svojim balkanskim sagovornicima najavila je da će to očekivanje rasti kako države napreduju prema članstvu u EU. U tom je kontekstu zatraženo da Balkan slijedi Uniju u njenoj politici prema Rusiji.

Kako se intenzivira sukob u Ukrajini i kako ruski angažman postaje očitiji, EU pojačava svoj sudar sa zvaničnom Moskvom.

Merkel je balkanskim sagovornicima najavila nove oštrije sankcije Rusiji. Odluka o tome bit će donesena vrlo brzo, a istom tom brzinom i Balkan treba osigurati da ne bude oaza s koje će se Rusija snabdijevati.

Pod posebnom lupom je Srbija, mada se vrlo pažljivo prate i tokovi robe i kapitala iz BiH. Do sada nije, kako tvrde iz EU, uočena nikakva neuobičajena aktivnost u izvozu BiH ni prema Srbiji, ali ni prema Turskoj. Iz ove dvije države, strahuju u Briselu, moguće je najveće kršenje sankcija koje Zapad pojačava prema Rusiji.

Bosna i Hercegovina, kao i cijeli (zapadni) Balkan, želi u EU. Ako je naša država imalo ozbiljna, onda se ne smije desiti da budemo upravo mi ti koji će gurati prst u oko Zapadu.

U srazu Rusije i Zapada zna se mjesto BiH. I nikakvo pehlivanjenje i mešetarstvo ne smiju se dopustiti niti se isplati.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.