KOLUMNE

Dan nestalih

Komentar dana

Seđad MUHIĆ

31.8.2014

Država i njene institucije zakazale su u pronalasku nestalih! Tako misli Kemal Pervan, predsjednik Udruženja "Istina - Kalinovik 92", čiji aktivisti tragaju za članovima svojih porodica nestalim tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine. S Pervanom se slažu svi koji su u istoj poziciji.

U našoj državi još je nepoznata sudbina oko 8.000 nestalih. Ne zna se gdje su njihove kosti.

Deklaracija o nestalim osobama, koja je u petak potpisana u Mostaru, mogla bi ubrzati proces traganja. Tome se nadaju i majke, očevi, sestre... koji ne gube nadu da će kad-tad naći svoje najmilije. I tako već 20 godina.

Predsjednici zemalja regije parafom na mostarskoj deklaraciji porodicama su dali tračak nade. No, ovi političari davno su bili dužni riješiti problem koji tišti cijeli region. Ni danas o tome ne bi govorili da ih nije natjerala Međunarodna komisija za nestale osobe! Neka je njima na dušu sve izgubljeno vrijeme.

U BiH posebno je sramna uloga tromih institucija i nezainteresiranih bh. vlasti. Posebna su priča institucije, zvaničnici i pojedinci iz RS.

Sramotna i za svaku kaznu je njihova šutnja o tome gdje se nalaze tijela Bošnjaka koje su ubijali srpski zločinci tokom agresije na BiH. Ubijali su ih mahom na području današnje RS. I ovog trenutka u manjem entitetu više truda ulažu da zataškaju tragove nego da otkriju nestale!

Daj Bože da Deklaracija bude od pomoći!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.