KOLUMNE

Zaboravljeni povratnici

Komentar dana

Almasa HADŽIĆ

12.9.2014

Kao nikad do sada, građani BiH ovogodišnje izbore dočekuju u općoj letargiji i  ravnodošnosti. Svjesni da ih s izbornih listi i predizbornih tribina u narednih mjesec dana vreba još jedna olovna prevara i laž, malo ko da i spominje današnji početak predizborne kampanje.  

U Federaciji kampanja je, uglavnom, usmjerena na osvajanje sarajevskog mindera  sa koga se već pune 22 godine kroji sudbina građana BiH, Bošnjaka, posebno. Kakvu nam  sudbinu kroje i gdje nas je dovela njihova „briga za narod, naciju i vjeru“, a u koje su se ponovo  počeli zaklinjati, najbolje pokazuje stanje u kome su se i pred ove izbore našli Bošnjaci u RS.

Brojčano, Bošnjaka je u Podrinju, naprimjer, skoro u pola manje nego što ih je bilo prije prošlih ili pretprošlih izbora. Većina je ilegalno iselila u neku od evropskih zemalja, i, osim u tabutima, rijetko ko se od njih ima namjeru vratiti u mjesta gdje su rođeni.  To da njihovog glasa neće biti na ovim izborima, zahrđale „borce“ za bošnjačka  prava,  apsolutno ne zanima. Primjera za to je bezbroj.

Skoro da nema bošnjačkog lidera u FBiH koji se na predizbornim tribinama i sobetima u zadnjih petnaestak godina nije zaklinjao u pravo Fate Orlović da se iz  njenog dvorišta ukloni pravoslavna crkva. Zakunu se i, bez stida i obraza odu, ostavljajući Fatu u uvjerenju  da brinu i sekiraju se za njena ljudska prava. Sve do naredne predizborne kampanje!.

Pokušaj da se sa listom „Domovina“ okrupnja  bošnjačko biračko tijelo u RS posljednji je adut u borbi za izborni legitimitet Bošnjaka u RS. Podrška ovoj listi, kako moralna, još više materijalna, u predstojećoj predizbornoj kampanji, bit će najbolji dokaz iskrenosti onih koji  su potpisali formiranje ove liste.

Bošnjaci u RS siti su deklarativne ljubavi i podrške svojih sarajevskih vođa!

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.