KOLUMNE

Bošnjaci na raskrsnici

Komentar dana

Faruk VELE

10.10.2014

Niko kao Bošnjaci nije na raskrsnici ovih oktobarskih dana. Od rezultata općih izbora 12. oktobra, naime, zavisi mnogo toga, a prije svega naša država Bosna i Hercegovina, kao jedini garant budućnosti i opstanka i tih, nažalost često nesretnih, Bošnjaka, koji, ma šta vam neki govorili, nemaju rezervne domovine.

Jeste da se ovih dana digla kuka i motika da nas uvjeri kako će, ne budemo li glasali, za "snagu" i "jedinstvo" (bolje bi to objasnila naša ulema) nastupiti Kijametski dan, ali dobro otvorite oči. Nemojte da nas, što ovih dana reče jedan čestiti vjernik, stranka koja vlada skoro četvrt stoljeća "uzima na istu foru": Ako ne glasaš za nas, propast će država i narod!?

Neće. Bosnu čuvaju njezini sinovi i kćeri, oni koji su, čak i maloljetni, kao potpisnik ovih redova, noći provodili po rovovima, a ne nikakvi babini sinovi koji žive u svili i kadifi. Jer, oni se ionako bore samo za svoj džep.

Niko građanima ove zemlje, a posebno onima koji su agresiju proveli u zemlji, koji su žrtvovali porodice, koji su se "na Božijem putu borili svojim imecima, životima i riječima", nema pravo držati lekcije o patriotizmu ili tobožnjoj izdaji kada odluče kazniti nepravdu. A nepravde je u BiH, kako reče onaj čovjek s početka teksta, toliko da se čudim kako se nebesa ne sruše na nas. Ali, nemojte da vama manipuliraju ni oni "presvlakači" koji bi pod građanskom krinkom do bošnjačkih glasova.

Vodimo, prije svega, računa o tome da sačuvamo našu domovinu, a onda ćemo sačuvati i vjeru i narod. A kako se čuva država? Ne čuva se sigurno mantrama i licemjerjem, jeftinim pričama o vjeri i narodu, nakon kojih govornici odlaze u svoje vile, u svoje "zare", dok narod liježe gladan, već razvijanjem ekonomije, afirmiranjem obrazovanja i brigom za naše borce, RVI i porodice šehida, kojima neke stranke danas posebno manipuliraju.

I nemojte se bojati donijeti odluku. Ma koliko oni koji ovih dana prijete izgledali moćni, beskrupulozni, bezobrazni i oholi, znajte da je u povijesti bilo i gorih, ali su nestajali s historijske scene. Uostalom, kako zapisa veliki Meša Selimović: Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živjeti?

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.