KOLUMNE

Truhlo pravosuđe

Komentar dana

Husein ORAHOVAC

7.11.2014

Jedan od preduvjeta i bitnijih temelja zdravoga društva zasigurno je efikasno, profesionalno i nezavisno pravosuđe. Ako je suditi prema ovoj „velikoj istini“, onda je bh. društvo daleko od zdravoga. Kakvo mi to danas pravosuđe, zapravo, imamo?

Riječju, mnogo je toga u njemu truhlo. I to ne od jučer, već takvu situaciju u pravosuđu imamo poodavno, a da je tako, tek kao krunsku potvrdu možemo promatrati silne nesuglasice koje obilježavaju odnos između aktualnog glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića i predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso.

U principu, javnosti je manje bitno ko je više kriv za relacije između Salihovića i Kreso, ali joj je vrlo bitno znati kakvi to ljudi odlučuju hoće li neko biti u zatvoru ili na slobodi. 

Podsjećanja radi, negdje 2004. godine jedna je sutkinja Suda BiH morala odstupiti sa te funkcije zbog toga što je živjela u tuđem stanu. Jedan tužilac Tužilaštva Federacije BiH  2011. je dao ostavku na tu poziciju jer je sumnjičen da je falsificirao diplomu o završenom studiju na mostarskom Pravnom fakultetu. Javnost se još sjeća egzibicionistice iz Vrhovnoga suda Federacije BiH, koja je gola na hastalu radila tjelovježbe pokraj pendžera bez zastora.

- Sudije će biti istaknuti pravnici visokog moralnog ugleda – piše u dijelu Ustava BiH koji regulira način izbora sudija Ustavnoga suda BiH.

Sljedstveno tome, svi bi djelatnici u pravosuđu trebali biti barem dobri pravnici i prepoznatljivog moralnog ugleda. No, očito, kod nas nije tako. Iz tog razloga, međunarodna zajednica morala bi se mnogo aktivnije uključiti ili u proces imenovanja sudija i tužilaca ili u nadziranje njihovoga rada.

Uostalom, to bi joj trebala biti i zadaća, jer za stanje u bh. pravosuđu i ona je dobrim dijelom zaslužna, odnosno kriva, zato što je prije desetak godina reformu pravosudnog sistema radila upravo međunarodna zajednica.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.