KOLUMNE

Milost za demona

Komentar dana

Hajrudin PROLIĆ

8.11.2014

Vi niste normalni, vi ste bjelosvjetski ološ! Kako ja vama da ustanem, ja sam četnički vojvoda, svojevremeno je strusio Vojislav Šešelj u lice sudijama Haškog tribunala. Zbog te i sličnih uvreda lider Srpske radikalne stranke i arhitekta nekih od najstravičnijih zločina u BiH i Hrvatskoj kažnjen je s dvije godine zatvora.

Ta sankcija, izrečena zbog nepoštivanja suda, vjerovatno će biti i jedina koju će Hag odrediti demonu iz mračnih devedesetih. Šešelj će, skoro izvjesno, poput Slobodana Miloševića, smrt dočekati kao haški optuženik, ali ne i osuđenik.

Otkako je u avgustu 2013. iz Pretresnog vijeća Tribunala, pred kojim je vođen postupak protiv Šešelja, diskvalificiran danski sudija Harhof, to suđenje praktično je na mrtvoj tački. Pogoršano zdravstveno stanje zločinca vjerovatno su, stoga, u Hagu dočekali kao svojevrsno olakšanje. Monstrumu su otključali hašku ćeliju kako bi "mogao dobiti zdravstvenu skrb u primjerenijem okruženju", a ujedno i sebi skinuli teret s leđa.

No, te iste sudije koje su izglasale njegovo "privremeno" oslobađanje trebale bi se, za početak, upitati jesu li žrtve zločina kojima je dirigirao Šešelj krive za to što je ovo suđenje ušlo u ćorsokak. Jesu li hiljade logoraša i silovanih žena mogle dobiti "skrb u primjerenijem okruženju"? Hoće li neko od tih cirkusanata u sudijskim haljinama ikada upitati porodice ubijenih je li im zdravstveno stanje narušeno?

Naravno da neće. Oni samo rade svoj posao. Vojislav Šešelj zanima ih samo tokom radnog vremena. Nakon toga vraćaju se svojim lagodnim životima i ne pitaju se kako je onima kojima su Šešelj i slični njemu oduzeli pravo da budu ljudi. Pravo da budu živi.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.