KOLUMNE

Gladni i mrtvi

Komentar dana

Autor:Fahir KARALIĆ

11.11.2014

U moru loših vijesti, crne hronike s kobnim ishodom, skoro neprimjetno je prošla informacija Direkcije za ekonomsko planiranje BiH da je u prvoj polovini ove godine smanjena trgovina hranom, pićem i duhanskim proizvodima za 4,4 posto! Ako bi se na osnovu ovoga opisivalo stanje u BiH u prvoj polovini godine, u odnosu na prethodnu, to bi, praktično, išlo ovako: Manje jedemo, a više stradavamo.

Nije to daleko od istine, barem ako se pogledaju zvanične statistike. Nezaposlenih je sve više, poskupljenja su sve češća, plaće sve niže, saobraćajnih nesreća sve je više, baš kao i razbojništava, ubistava...

Bosanci i Hercegovci sigurno ne kupuju manje hrane iz dijetalnih razloga. Jednostavno, došlo je vrijeme da se samo još na hrani može uštedjeti. Bh. građani kaiš su stegnuli na svim ostalim kućnim rashodima. I to je, ustvari, uzrok većine naših problema.

Iz neimaštine se rađa mnogo toga, zla najviše. Nerazvijena društva plodno su tlo za maloljetničku delinkvenciju, s obzirom na to da su mladi prepušteni sami sebi. Njihovi roditelji zaokupljeni su samo jednom mišlju - kako prehraniti porodice. Nadležne socijalne ustanove ili državna ministarstva nemaju ni vremena ni volje baviti se njima.

Kako poslati dijete u školu, a da mu čovjek ne može dati ni marku za sendvič? Kako slušati dijete koje plače i kaže da samo ono nema za sok, da ga je stid što mu krče crijeva na času... Kako, ustvari, ostati normalan kada se mora gladno dijete poslati u školu?

Bosanci i Hercegovci sve su gladniji! Nažalost, ovi koji pretendiraju da budu u vlasti naredne četiri godine, osim licemjernih obećanja o novim zapošljavanjima, bez ijedne ideje kako to provesti u djelo, teško da im mogu pomoći.

Da je Marija Antoaneta, francuska kraljica, živa, sada bi nam, vjerovatno, rekla: Ne jedite hljeb s konzervansima iz Poljske, jedite kolače! Ovi naši nisu ništa manje licemjerni. Oni nam nakon izbora neće ništa reći. Ne zanimamo ih više!

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.