KOLUMNE

Pravosudna mafija

Komentar dana

Autor:Mirela KUKAN

13.11.2014

Rijedak, a vjerovatno i nezabilježen slučaj - da prvi čovjek državnog suda jedne zemlje u javnosti iznese opravdanu bojazan kako u toj zemlji postoji pravosudna mafija - desio se ovih dana u BiH!

Predsjednica Državnog suda Meddžida Kreso upalila je alarm koji ne bi smio ostati zanemaren. Njeno upozorenje očit je dokaz da je nešto „truhlo u državi Danskoj“. A da smo, kamo sreće, današnja, od truhleži očišćena Danska, imali bismo najmoderniji i najprofesionalniji sudski sistem. Ovako, jer nismo ni blizu tome, prijeti nam opasnost od potpunog "truhnjenja".

Reforma pravosuđa koja je započeta prije više od deceniju, očito nas vozi u pogrešnom smjeru i, ako se ne vrati na pravi kolosijek, koji će nas dovesti do istinske depolitizacije sudova i tužilaštava u BiH, ne možemo se nadati dobrome.

Kriza koja je eskalirala u bh. pravosudnom sistemu morala bi biti šansa da se konačno presijeku pipci tužilačko-sudskih kadrova koji su u službi pojedinih vladajućih političkih partija, provede lustracija te sudovi i tužilaštva oslobode od ostataka rigidnih komunističkih, ali i drugih tajnih službi i krugova.

A da među sudijama i tužiocima ima takvih, nedavno je upozorila Dragica Dragičević, predsjednica Općinskog suda u Žepču, gostujući u istoj TV emisiji s Meddžidom Kreso. Dragičević je, inače, tužila Federaciju BiH i dobila pravosnažnu presudu sarajevskog suda. Ta presuda glasi: Dragičević nije izabrana za sudiju Ustavnog suda FBiH zbog - političke diskriminacije.

I ako nakon ovakvih upozorenja najviših sudskih autoriteta u našoj zemlji, još ima neko ko se pita zašto nam prolaze svi vozovi ka boljoj budućnosti, ili kako to da je procesuiranje organiziranog kriminala, korupcije i državne mafije u BiH najneefikasnije, odgovor bi mu sada trebao biti kristalno jasan - mafija nikada ne hapsi mafiju!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.