KOLUMNE

Tura pred fajront

Komentar dana

Hajrudin PROLIĆ

15.11.2014

Aktuelni saziv Vlade Federacije BiH odlučio je rušiti rekorde, i to, ni manje ni više, nego u oblasti u kojoj su već postavljeni respektabilni rezultati - raspodjeli funkcija. Svjesni su da zadatak neće biti lak, ali odvažni federalni ministri, s premijerom Nerminom Nikšićem na čelu, ne boje se izazova, što potvrđuje i podatak da su za samo dva mjeseca inicirali čak 92 kadrovske promjene!

U proteklom periodu upošljavali su jarane i rođake gdje su stigli, trpali ih rukama i nogama u razne nadzorne i upravne odbore javnih preduzeća, a direktorske funkcije nije dobio samo onaj ko nije ni zatražio. I potrebe javnih kompanija išle su im naruku, tako da su se, zamislite slučajnosti, posljednjih mjeseci "ukazale" i neke nove funkcije u telekomima, elektroprivredama...

No, ta bespoštedna trka s vremenom i dalje traje. U Vladi FBiH svjesni su da ovaj sastav, čiju većinu čine članovi SDP-a i SDA, broji posljednje dane. Stoga i žurba. Niti je ministrima previše stalo da kadrovski ojačaju državna preduzeća niti žele popraviti do sada učinjenu štetu u tim istim firmama, koje su oglodali kao kosti.

Njihovi motivi da se u ovo postizborno vrijeme bave kadrovskim križaljkama nemaju veze ni s patriotizmom ni s društvenom odgovornošću. Federalne ministre danas, podjednako kao i na početku mandata, zanima samo vlastita korist. Stoga će i posljednji minut u foteljama pokušati iskoristiti da bi još negdje čvaknuli koju marku i zaposlili još kojeg "svog" čovjeka.

Kada budu drugima predavali funkcije, članovi Vlade FBiH hladno će reći da su učinili sve što su mogli. Ima tu istine. Zaista su učinili sve. Za sebe i "svoje" ljude.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.