KOLUMNE

Mešetarski posao

Komentar dana

Autor:Amil DUČIĆ

16.11.2014

Da uništavanje "Krivaje", naočigled cjelokupne bh. javnosti, ide po planu, govori i jučerašnja informacija koju je objavio naš list o tome da su novi vlasnici zavidovićke kompanije prijavili svega 97 od 1.030 radnika.

Ovaj šokantan podatak je, naime, samo jedan u nizu objavljenih u proteklom periodu, a govori o tome da se bezočna prevara i radnika i države zapravo sve vrijeme odvija pod okriljem Federalne vlade SDP - SDA.

Podsjećanja radi, premijer FBiH Nermin Nikšić (SDP) potpisao je 24. septembra ugovor o prodaji "Krivaje" za bagatelnih 8,7 miliona KM, iako njeni funkcionalni dijelovi koštaju oko 30 miliona.

Premijer i Vlada su ovaj privredni gigant prodali ortačkoj grupi koju čine četiri firme. Tri firme, one iz Žepča, u prošloj godini imale su dobit od svega 44.000 KM, dok je četvrta, čije je sjedište u Zavidovićima, registrirana tek 11. septembra, dakle 13 dana prije nego što će kupiti "Krivaju"!

Povrh svega Vlada je ovu ortačku grupu još pogurala kreditom od šest miliona KM, a kupci su vraćanje tog kredita garantirali imovinom, ali ne svojom, već "Krivajinom", koja je svakako pod hipotekom Zavoda za zapošljavanje FBiH. Sve se, dakle, odvijalo po principu: odaberi mešetare, pogodi se s njima i zajedno olakšajte državu za milione.

Također, sve su prilike da je ista ta vlada odgovorna za primjer najnovije pljačkaške privatizacije, koja se odvija po receptu oprobanom krajem devedesetih godina, kada su uništena brojna perspektivna preduzeća u FBiH.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.