KOLUMNE

Troše nam budućnost

Miralem AŠČIĆ ([email protected])

24.11.2014

Vlada Federacije BiH, s premijerom Nerminom Nikšićem (SDP) na čelu, već mjesecima, vjerovatno neplanski, a sigurno neodgovorno i bezobzirno, nastavlja s enormnim zaduživanjem građana koje iz dana u dan vodi u najgore dužničko ropstvo.

Informacija da se ova državna institucija samo za mjesec i po zadužila za 110 miliona KM putem vrijednosnih papira, a za godinu dana za nevjerovatnih 400 miliona KM, dovoljno govori o panici u kojoj se nalaze nosioci vlasti na zalasku neslavnog mandata koji su obilježili brojni skandali i istrage protiv većine ministara.

Ako se zna da je ukupni vanjski i unutrašnji dug Federacije početkom ove godine iznosio oko 5,5 milijardi KM, evidentno je da aktuelne vlasti nemaju drugog rješenja osim da se neselektivno zadužuju kupujući socijalni mir i štiteći svoje visoke plaće do kraja mandata.

Da stvar bude gora, ovako veliko zaduženje na unutrašnjem planu za veoma kratko vrijeme tokom ovog mandata Vlade još nije zabilježeno, iako ni ranije vlade nisu pokazivale više sluha i odgovornosti prema građanima i svojim nasljednicima.

No, zbog svoje nesposobnosti, nenamjenskog trošenja narodnog novca, federalne vlasti posežu za najskupljim novcem na tržištu, koristeći vakuum koji nastaje između izbora i formiranja novih vlasti.

Ovakvim odnosom Vlade u tehničkom mandatu, samo se vruć krompir baca u ruke novoj vlasti od koje se očekuje da odmah na početku kuburi s dugovima, dok s druge strane krivci idu na nezasluženi odmor uživajući u svim blagodatima koje su (ne)zakonito stekli tokom četiri godine najgore vlasti od Dejtona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.