KOLUMNE

Spomenik ratnoj pljački

Komentar dana

Semira DEGIRMENDŽIĆ

30.11.2014

Dok građani očekuju da stara-nova vlast na čelu s Bakirom Izetbegovićem, koji je to i javno obećao, počne zapošljavati onih 100.000 od oko pola miliona nezaposlenih, kao bomba odjeknula je vijest da je Izetbegovićev prijatelj Sulejman el-Šidi položio temeljac za 214 vila u sarajevskom naselju Poljine koje će graditi njegova firma.

Građani su ogorčeni jer znaju da su samo privilegirani i „odabrani“ mogli u ekspresnom roku dobiti sve dozvole za toliki broj kuća i cjelokupnu infrastrukturu u ovoj oazi prirode, u kojoj je gradnja ozvaničena nepuna dva mjeseca nakon izbora.

Već sada je jasno da će u naselje kojem El-Šidi dade ime Poljine Hills, što budi asocijaciju na Beverly Hills, američko i svjetsko središte bogatstva i luksuza, koje je prosječni Bosanac vidio tek u istoimenoj TV seriji, moći useliti samo oni s enormno dubokim džepovima i još debljim bankovnim računima.

Zato građani s pravom sumnjaju da će vile moći kupiti oni koji su novac stekli u ratu ili nakon rata, pa Poljine Hills već zovu spomenikom ratnoj pljački.

Podjednaka je gorčina zbog toga što se gradnja vila na Poljinama, u Izetbegovićevom komšiluku, pokušava predstaviti kao investicijski projekt, a ne još jedna privilegija kroz koju je kontroverznom saudijskom biznismenu dato da gospodari trenutno najatraktivnijom lokacijom u blizini bh. prijestonice koju će on na kraju unovčiti po cijeni koju on i odredi. Baš kao i u slučaju „Magrosa“ i „Bristola“, kada je Izetbegović, uvjeravajući narod u svoju tobožnju skromnost, namicao milionske sumnjive poslove izgradnje svojim prijateljima.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.