KOLUMNE

Đavolja država

Komentar dana

Tarik LAZOVIĆ ([email protected])

5.2.2015

U februaru 1600. godine u Rimu je, kao heretik i otpadnik, spaljen italijanski renesansni filozof Đordano Bruno (Giordano). Tačno 415 godina poslije na nepoznatoj lokaciji u državi koja se smatra kolijevkom civilizacije, pred očima cijelog svijeta spaljen je Muaz el-Kasasbeh, jordanski pilot.

Šta se sa svijetom događa pa se stotinama godina daleki srednji vijek vraća pred našim očima, i to u licu "bez lica" i imenu koje kalja vjeru i svetinje više od milijarde ljudi na Zemlji?

Posljednji niz bestijalnih, stravičnih i šokantnih zločina terorističke grupacije koja se naziva Islamska država nadišao je sve dosadašnje prakse sličnih, bratskih zločinačkih organizacija, čija je misija proširiti strah, nesigurnost i nestabilnost, a zarad političkog cilja.   

Masovnost i brutalnost zločina ove organizacije zahtijeva brz, koordiniran, intenzivan i globalni odgovor, jer onaj ko je u stanju zapaliti nemoćnog zarobljenika u kafezu i time se dičiti, u svojoj đavoljoj misiji nema granica.

Vladavina prava, sigurnost, demokratija, mir, ekonomski prosperitet i slobode kakve gaji zapadni svijet, sa SAD i Evropskom unijom na čelu, dugoročni su i jedini antipod najgorem srednjem vijeku koji, evo, uskrsava u vihoru sirijskog i iračkog rata.

Samit koji ovih dana priprema predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama (Barack), a na kojem će u Vašingtonu okupiti svjetske lidere u borbi protiv ovog zla, prilika je da se ujedine napori čovječanstva.

Nikakve, ama baš nikakve zadrške niti relativiziranja ili politiziranja u toj borbi ne bi smjelo biti, baš kao što ih nije bilo kada je zločinac potpalio plamen u kojem je nestao Muaz. Odmazda nije, možda, prava riječ, ali pravda jeste.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.