KOLUMNE

Moral i zločini

Komentar dana

Erol AVDOVIĆ

12.2.2015

Brutalno ubistvo troje studenata, muslimana, u američkoj državi Sjeverna Karolina lokalne vlasti već istražuju kao zločin iz mržnje. A to je u Americi atak na sami fundament ovog društva, otvorenijeg od bilo kojeg drugog u svijetu.

Nažalost, nije prvi put da muslimani ili oni koji po nekim stereotipima odgovaraju negativnim, često i medijski isforsiranim predodžbama, u Americi ili drugdje bivaju žrtve suludih pojedinaca.

Sada se čuju i cinični glasovi da je naivno očekivati da svjetski mediji i ovaj zločin tretiraju kao i svaki drugi akt terorizma. Ali, to je sasvim moralno tražiti.
Pored opravdanog lamenta, i ovaj bi zločin trebalo izdići na nivo globalnog upozorenja, posebno nakon krvavog pariskog januara.

Ništa, ama baš ništa ne opravdava pucanje u ljude zbog vjerskih ili bilo kojih drugih svjetonazora. Posebno je loše kada neki umisle da brane „svoju“ religiju ili ateizam pa „pravdu“ uzmu u svoje ruke!?

- Da ne bismo posmatrali stvari s visine i mislili da je ovo karakteristično za neko drugo mjesto, sjetite se da su tokom krstaških ratova i inkvizicije ljudi počinili strašna zlodjela u ime Krista - upozorio je i predsjednik Barak Obama (Barack) prošle sedmice na Molitvenom doručku u Vašingtonu, u danima kada se najgori zločini i barbarizam vežu uz „islamske“ predznake.

- Ima mnogo stvari zbog kojih sam spreman umrijeti, ali ne postoji nijedan razlog zbog kojeg sam spreman ubiti - riječi su Mahatme Gandija, koje kao molitvenu mantru - svijet mora češće izgovarati. Ovo je još jedan, naš, zajednički civilizacijski trenutak, kad zdrav razum mora učiniti sve da porazi mračni um, tamne ideologije i opće neznanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.