KOLUMNE

Reformisti i pozeri

Miralem AŠČIĆ ([email protected])

16.2.2015

Poruke novoizabrane predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, koja je jučer položila zakletvu te preuzela dužnost predsjednice u najmlađoj državi članici Evropske unije, odjeknule su u regionu.

Grabar-Kitarović je na inauguraciji u Zagrebu, pred građanima, biračima, ali i stotinama državnih delegacija, liderima zemalja regiona, još jednom ponovila da će Hrvatsku voditi ka budućnosti, ekonomiji i evropskim standardima života, ne zanemarujući pouke prošlosti.
 
Slične poruke već duže vrijeme dolaze i iz Srbije. Premijer Aleksandar Vučić snažno se zalaže za što raniji ulazak Srbije u evropsku zajednicu i odmjerenim izjavama i jasnim državnim planovima provodi reforme na tom putu.

Istovremeno, u Bosni i Hercegovini takva opredijeljenost vlasti još nedostaje, a država je ukliještena između borbe za prevlast i neispunjavanja evropskih uvjeta.

Nedavno potpisivanje izjave o predanosti reformama važan je korak, ali neko će tu izjavu morati provesti. Malo je onih koji vjeruju da će isti lideri koji već sedam godina nisu napravili nijedan korak ka Uniji biti u stanju i imati političku volju za reformama.

Umjesto jasne strategije za pristup EU, ispunjenja ciljeva koji za građane ove države znači bolji život, nova radna mjesta, sigurnije poslovno okruženje, nove investicije, bh. vlasti ne čine skoro ništa da prate napredak regiona.

Sladunjava retorika kojom se pojedinci služe samo kako bi imitirali iskrene reformiste odavno je pročitana. Borba za fotelje, vlast, pozicije, zapošljavanje podobnih umjesto sposobnih, nebriga za narod, politička je strategija koja i dalje prevladava u našoj zemlji, dok, očito, drugi vode promjene i otvaraju vrata boljem životu, stabilnosti i evropskim standardima.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.