KOLUMNE

Političke montaže

Komentar dana

Faruk VELE

20.2.2015

 

Kada su mi se prošlog ljeta prijatelji iz Turske žalili na sve drastičnije oblike kršenja ljudskih prava u toj zemlji, nezakonita hapšenja i brutalne progone skoro svih koji ne misle i govore kao turski predsjednik, bivši premijer Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), upozoravajući da bi bilo pogubno da se, kako su rekli, bolest iz njihove države, to jest erdoanizacija, prenese u rovitu BiH, moram priznati, nisam baš bio siguran ko je tu od koga učio.

Jesu li šefovi SDA predvođeni Bakirom Izetbegovićem "fore" kupili od Erdoana i njegove beskrupulozne halke moćnika što se već mjesecima, tražeći "unutrašnjeg neprijatelja", bezočno obračunavaju sa svojim zemljacima, ili je proces, pak, išao u obrnutom smjeru. SDA, ipak, mnogo duže vlada od Erdoana, zar ne?

Kako god, metode su neodoljivo slične. Valja o tome razmisliti ovih dana, ne samo u kontekstu odlazaka naših građana u redove zloglasnog IS-a, što je Turska tolerirala, nego i nakon što je na svjetlo dana isplivala istina o notornim, kafkijanskim pravosudnim montažama u režiji vrhuške SDA, a s jasnim i po zemlju pogubnim političkim ciljevima.

Najprije je namještaljka pripremljena lideru opozicije Fahrudinu Radončiću. Zbog istine koju je narodu govorio o tome šta zaista radi i gdje nas vodi SDA, Radončiću su (sve pod krinkom poziva na jedinstvo Bošnjaka) pokušali brutalno namjestiti navodnu vezu s kriminalnim krugovima i tako ga politički eliminirati. No, važnije je da je ovom besramnom igrom demaskirana cijela političko-pravosudna hobotnica, kao i njeni "spavači" u desetinama bh. institucija. Ona treba osigurati vlast pet-šest privilegiranih porodica, a sve ostale podjarmiti, ušutkati ili brutalno uništiti.

Potvrđeno je to ovih dana. Nakon zahtjeva člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića da se poštuje izborna volja njegovog naroda, što je, prije svega, interes države BiH - došao je odgovor s otiscima SDA - šokantne optužbe kriminalaca da je šef države odgovoran za kriminal, a onda i za ubistvo Joze Leutara! Dakako, Čovića su htjeli prisiliti da ključeve apsolutne vlasti bezuvjetno preda lično Izetbegoviću. Ovakvim zloupotrebama pravosuđa kakve BiH nije upamtila ne šalje se samo poruka Radončiću i Čoviću nego i svima drugima, pa i Izetbegovićevoj opoziciji uoči kongresa u SDA, šta će im se desiti ako odluče dići svoj glas protiv kriminala, korupcije, nepotizma ("Seki pripada Vojna bolnica!"), političkih ubistava, zloupotrebe ratnih donacija...

Metode koje SDA u političkim montažama primjenjuje dronovskim korištenjem tužioca Tužilaštva BiH Drubravka Čampare, pa i njegovog šefa Gorana Salihovića, pokazuju u kako je opasne vode uplovila bh. demokratija. Ne bude li jasnog odgovora javnosti, intelektualne i posebno međunarodne zajednice, Erdoanova Turska za nas će uskoro biti Diznilend.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.