KOLUMNE

Da, to je genocid!

Komentar dana

Almasa HADŽIĆ

9.4.2015

Zdravku Tolimiru, ratnom pomoćniku komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, Žalbeno vijeće Haškog tribunala jučer je potvrdilo presudu kojom je zbog djela genocida i drugih ratnih zločina počinjenih nad civilima Srebrenice u julu 1995. godine osuđen na doživotnu robiju.

Presuda za genocid počinjen u Srebrenici Zdravku Tolimiru, jednom od najodanijih i najpovjerljivijih saradnika zločinca Ratka Mladića, izrečena je skoro 20 godina nakon što je genocid počinjen. Jeste se dugo čekalo, ali se i potvrdilo da zločinac, bez obzira na to koliko dugo se krio i čime sve osporavao zločine koje je počinio, jednom mora biti kažnjen.

Niko više ne može poreći da se u Srebrenici dogodio genocid. Sudeći prema do sada izrečenim haškim presudama, planirali su ga i sproveli najveći vojni i civilni dužnosnici tadašnje RS! Kome to nije jasno, neka pogleda strukturu i vojničke činove presuđenih zločinaca: sve do jednog nekadašnji su nacionalni heroji i lideri u čijim glavama je skrojen genocidni plan prema kojem je u Srebrenici, sve što nije nosilo srpsko ime, trebalo nestati.

O čemu je jučer, dok mu je sudija Teodor Meron (Theodor) pojašnjavao krivicu, razmišljao nekadašnji visoki oficir RS Zdravko Tolimir, koji je u školama JNA učio da se ljudi ne dijele po naciji, vjeri, boji kože, već po časti i karakteru?

Uz smijeh je Tolimir propratio čitanje dispozitiva sudačke odluke, posljednji put izigravajući heroja pred očima onih u čije ime je činio i naređivao zločine, ne bi li ga, valjda, spominjali kao junaka, a ne zločinca. Uzalud! Od jučer je Tolimir samo osuđenik za genocid i historijska sramota onih u čije ime ga je počinio.

Srebreničani jučer nisu likovali zbog presude Tolimiru! Presuda je za njih pravda u koju, bez obzira na sve što im se dogodilo prije  20 godina, nisu prestali vjerovati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.