KOLUMNE

Pokroviteljski sistem

Komentar dana

Amil DUČIĆ

12.4.2015

U državnim firmama u BiH vlada pokroviteljski sistem koji političke partije koriste u odabiru izvršnih direktora, odbora direktora, uposlenika, a često na štetu menadžerskih vještina i tehničke kompetentnosti. Ovu rečenicu, koja oslikava srž problema s kojima godinama kuburimo kao država, izgovorila je prekjučer u okviru predavanja u Rektoratu UNSA-e američka ambasadorica u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack).

Riječi američke ambasadorice svakako da imaju posebnu težinu kada se radi o ukazivanju na jednu od rak-rana našeg društva. Jer radi se o sistemskom koruptivnom djelovanju po nalogu vladajućih političkih stranaka, koje je, kako je to primijetila i ambasadorica, dovelo do bankrota niza kompanija.

Koliko biste danas uspješnih kompanija imali da se politika ne miješa u njihov rad, upitala je ambasadorica. No, to pitanje, prije svega, treba sebi postaviti cjelokupna bh. javnost i odlučno reći ne ovakvoj pogubnoj politici, koja je na sceni posljednje dvije decenije.

Da javna preduzeća vladajuće stranke koriste kao vlastite bankomate, kao i za masovno zapošljavanje rodbine i stranačkih pripadnika, svjedoče i istraživanja pojedinih nevladinih organizacija.

Naime, predstavnici antikorupcijske mreže u BiH "Account" nedavno su naveli da političke partije čak raskidaju koalicije zbog toga ko će kontrolirati neko javno preduzeće, smatrajući ih vlastitima "zlatnim kokama".

Ovo je dodatno potvrđeno i tokom formiranja vlasti u FBiH, gdje su koalicioni partneri, uglavnom zbog jagme za javna preduzeća, prijetili izlascima iz koalicija te propašću cijelog ovog postupka.

Ostaje da se vidi kako će se oni sada, u svjetlu "pozicioniranja" u pojedinim sektorima i pripadajućim javnim kompanijama, ponašati kada znaju da, očito, međunarodna zajednica pomno prati ovaj proces te da je više upoznata s njihovim načinom kadriranja nego što to oni misle.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.