KOLUMNE

Nedodirljivi

Komentar dana

Fahir KARALIĆ

16.4.2015

Sjeća li se neko Svena Alkalaja, bivšeg ministra vanjskih poslova BiH? Davno je to bilo, prošao je i mandat Zlatka Lagumdžije, došao na funkciju Igor Crnadak... Mnogi su ga zaboravili. Kao predstavnik ostalih u sastavu Vijeća ministara BiH nekima je bio po volji, a nekima i ne. Elem, prošlo je mnogo ljeta od Alkalajevog mandata, da bi nas Sud BiH ovih dana podsjetio na ministra. 

Protiv Alkalaja je 4. marta potvrđena optužnica kojom se tereti da je počinio krivično djelo nesavjestan rad u službi. Nezakonito je, kako se sumnja, svojoj zamjenici Ani Trišić-Babić odobrio isplatu 13.418 KM iz budžeta u vidu za naknade za rad koji se, navodno, ne bi trebao plaćati. I ako je ukrao, treba odgovarati. 

Ali, previše slavodobitno su neki lamentirali nad optuženim Alkalajem, koji istini za volju ima nepobitne zasluge u lobiranju za BiH van naših granica, posebno u SAD. Kao da su neki htjeli poručiti: „Evo, vidite, nešto se radi, stat ćemo ukraj kriminalu i korupciji, ovo je početak...“ 

Niti se, budimo iskreni, išta ozbiljno radi kada je riječ o kriminalu i korupciji, niti je Alkalaj bilo kakav početak. Ovih 13.418 KM samo je kap u moru milijardi maraka koje su vlasti u posljednjih 20 godina otele od naroda.

Ako Alkalaj i bude proglašen krivim, čeka ga, vjerovatno, neka uvjetna kazna zbog koje se neće morati ni napiti da bi je lakše podnio. Oni koji su vlast iskoristili da bi oteli milijarde, štimali tendere, naplaćivali zapošljavanja još mogu mirno spavati.

Baš kao što je prije nekoliko dana rekla američka ambasadorica Morin Kormak (Maureen Cormack): „Građani još čekaju da vide ko će biti prva 'nedodirljiva' osoba u BiH koju će državni pravosudni sistem ove zemlje pozvati na odgovornost zbog prodaje radnih mjesta ili krađe novca poreskih obveznika.“ 

Alkalaj to sigurno nije, a lideri prave „krimi-vlasti“ još su nedodirljivi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.