KOLUMNE

Šamarčina građanima

Miralem AŠČIĆ

20.4.2015

Najava Fadila Novalića, novog federalnog premijera, o povećanju nameta na plaće te tvrdnje da će na taj način siromašniji građani plaćati niže, a bogatiji više poreze, čista je demagogija i šarena laža kojom vlasti žele uzeti više novca od građana.

Umjesto najavljenog ekonomskog napretka, nova vlast odmah je udarila na džepove poreznih obveznika. Zaboravili su se svi revizorski izvještaji prepuni rastrošnosti, oročena sredstva javnih kompanija i tajni računi političara. Najlakše je namaknuti novac silom i nametima, baš kao da smo u srednjem vijeku.

Posebno se to odnosi na ionako osiromašenu srednju klasu, koja je u svim normalnim državama generator ekonomske aktivnosti i razvoja.

Neshvatljiva je odluka vlasti da uopće razmišlja o bilo kakvom povećanju poreza na primanja, kada su ionako previsoki. Naprotiv, očekivalo se da će Novalić, kao bivši privrednik, predložiti smanjenje doprinosa i rasterećenje ono malo aktivne privrede. No, njegovi potezi, vjerovatno pod pritiskom partijskih šefova koji se boje kolapsa budžeta i narodnog nezadovoljstva, vode ga pravo u sunovrat.

Ovakva ishitrena odluka Vlade unijet će nove probleme, a radnici, koji su ionako imali niske plaće, bit će isplaćivani nacrno ili će im se umanjivati koeficijenti za isplatu.

Jedino što je gore od ovih planova jesu Novalićeva objašnjenja da Vlada "nema namjeru povećavati porezni obuhvat", već želi siromašnima pomoći tako što će im, navodno, vratiti koju marku poreza. Premijera treba podsjetiti da siromašni nemaju plaće uopće, da su oni na biroima za zapošljavanje ili noćivaju na protestima pred vladama Federacije ili kantona. Oni očajni skoro svakodnevno najavljuju spaljivanje.

Ono malo građana koji imaju posao i plaću u realnom sektoru, ili u policiji, obrazovanju ili rudnicima, bilo kakvim novim porezom bit će gurnuti preko granice siromaštva.  

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.