KOLUMNE

Pucanj u Bosnu

Komentar dana

Erol Avdović

29.4.2015

I ovaj, posljednji, opet neopravdani čin nasilnog ekstremizma u Zvorniku, uzburkao je senzibiliziranu globalnu javnost sve do Amerike. Ispravno, taj se nasilni akt, kojem kao alibi ne može poslužiti nikakva porodična tragedija, već tretira kao pucanj na cijelu državu Bosnu i Hercegovinu, a ne nekakav napad na RS.

I kada već nismo 1992., sada trebamo reći da je ovo pucanj na sve nas.

Treba odmah dokinuti i očitu spremnost prepredenih političara da sve ovo izopače u novu dramu, s nesagledivim posljedicama za ionako teški život bosanskih povratnika. BiH je naša zajednička država, bez obzira na zapaljivu retoriku i često politički instrumentalizirano pravosuđe koje se, umjesto naručenim istragama, mora prioritetno baviti sigurnošću svih građana.

Odavno je to trebalo biti tako! Bez obzira na to kako se nacionalno izjašnjavali, kojoj političkoj partiji pripadali ili se drugačije idejno opredjeljivali, pravo na život, sigurnost, ličnu imovinu i puno uvažavanje na temelju svog rada i poštivanja zakona mora biti jednako pravo za sve građane BiH.

Tragični događaj iz Zvornika, koji (istraga će vjerovatno pokazati) ima elemente terorističkog čina, od pojedinca s ne manje tragičnom sudbinom, sada mora biti stavljen u ispravan kontekst. Ovo je posljednja opomena koliko je Bosni potrebna pravna država! A političarenje između Sarajeva, Banje Luke i Beograda treba odmah odbaciti.

Od Milorada Dodika, koji je onomad počastio BiH deklaracijom o “samostalnosti” RS, potpuno kontra Dejtonu, i svih onih koji ga slijede u toj opasnoj, antibosanskoj retorici, valja očekivati da ovu, novu zvorničku tragediju, koja se, nažalost, opet ponavlja, ne pretvara u politiku krajnjeg cilja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.