KOLUMNE

A gdje je pravda

Komentar dana

Erol AVDOVIĆ

3.6.2015

Sve oči i uši okrenute su prema praktičnom dijelu posjete Aleksandra Vučića Vašingtonu, dakle već fakturiranih zahtjeva Beogradu da zaokrene kurs s ruskog na zapadni energetski tok od Azerbejdžana preko Turske do Evrope. A onda da se, bez obzira na slatke riječi, dodatno distancira od Dodika i, bez obzira na oštru retoriku, ubrza konstruktivni dijalog s Prištinom. Na koncu, da se Beograd nipošto ne miješa u novu krizu u Makedoniji!
 
Znajući za sve historijske veze i na one koje otvoreno propagiraju Srpska i Ruska pravoslavna crkva, u domenu panslavizma, nažalost, ponekad u službi ruke geostrategije, svašta se u Vašingtonu, a onda i kad Angela Merkel stigne u Beograd, može očekivati. Od politički preobraženog Vučića traže samo djela, a tek pokoja riječ mu se tolerira zbog domaće svesrpske publike. No, pred srbijanskim premijerom sve je suženiji izbor. 
 
Pragmatičan kakav jeste, čini se da je on već izabrao između prilično ispražnjene ruske kase i obećavanog sveslavenskog bratstva ono drugo: konzistentnu zapadnu politiku, koju predvode Vašington i Brisel. 

Tu je i ključna potpora Svjetske banke i MMF-a, koji su još infuzija za Vučićeve nagoviještene reforme. Srbiji treba novac, ako neće da sljedeće godine, upravo prema predviđanjima iz Vašingtona, udari u plafon nezaposlenosti od 22 posto.
 
U sjenci ovako ogoljene realpolitike, za Vučićem je u Vašington stiglo i pismo iz “Human Rights Watcha” (HRW), najpoznatijeg udruženja za monitoring ljudskih prava, koju je potpisao direktor odjela za Evropu i Centralnu Aziju Hju Vilijamson (Hugh Williamson). Pismo blago upozorava Obaminu administraciju da Srbija još ima neriješena pitanja zbog zločina koje su njeni državljani počinili u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu.

Od 2003., kada je u Beogradu uspostavljen Specijalni sud za ratne zločine, srbijansko tužilaštvo okrivilo je tek 68 ljudi odgovornih za ratne zločine u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu, od čega uglavnom nižerangirane srpske oficire. Uz to pismo iz HRW-a, u Vašingtonu bi  Vučiću, iako ne možda javno, trebalo biti postavljeno i to pitanje gdje su krupne ribe. I gdje je pravda za Bosnu i Srebrenicu!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.