KOLUMNE

Dobro došao, papa Franjo

Komentar dana

Autor:Faruk VELE

5.6.2015

Državu Bosnu Hercegovinu i njen glavni grad, naše Sarajevo, sutra će pohoditi poglavar Rimokatoličke crkve i Vatikana, među svojim vjernicima, ali i drugim ljudima diljem planete poštovani i uvažavani papa Franjo. 

Pozitivna atmosfera koja je u skoro svim dijelovima naše domovine zavladala ovih dana u povodu posjeta visokog gosta, čije riječi s nestrpljenjem očekuju ne samo 1,2 milijarde katolika nego i bosanskohercegovački građani, daju mjesto stavu koliko je "kardinal siromašnih" bio u pravu kada je izabrao Sarajevo za svoj drugi balkanskih pohod u nepunih godinu dana.  

Da, kako reče generalni tajnik BKBiH Ivo Tomašević za "Dnevni avaz", papa Franjo nije slučajno izabrao BiH. Borac za obespravljene, siromašne i ugrožene, a to, nažalost, jeste većina naših građana, žrtava bezumne agresije i genocida devedesetih, kao i porazne politike vladajućih elita u poratnim godinama (čiji nam promašaji stižu na naplatu na 20. godišnjicu utihnuća topova), s Koševa će sasvim sigurno uputiti važne poruke.  

Upravo zato nas ova posjeta podsjeća i na važne činjenice u odnosima BiH s Vatikanom, koji ne samo da je među prvima priznao nezavisnost napadnute nam domovine, već 7. aprila 1992. godine, nego je papa Ivan Pavao II čak 263 puta u svojim govorima spominjao BiH, tražeći od svjetskih moćnika da ovdje zaustave krvoproliće. Treba li podsjetiti i da je upravo na poticaj biskupa i svećenstva Katoličke crkve, a poslije miga iz Vatikana, na referendumu učestvovao i najveći broj Hrvata, katolika, koji su također glasali za nezavisnost BiH.

Baš kao što je papa Ivan Pavao II u svojim pohodima 1997. i 2003. godine ljubio bosansku zemlju, i papa Franjo iz Sarajeva u će subotu, sigurni smo, odaslati apele međunarodnoj javnosti, a posebno Evropi, da pomognu učvrstiti mir i izgradnju stabilnog društva u BiH. 

Njegovo zauzimanje za "dijalog koji ruši predrasude" i za vraćanje povjerenja među narodima i vjerama za nas su poruke jednako važne kao i riječi utjehe prije 23 godine. Takve geste prave samo prijatelji, oni čije opredjeljenje i želje jesu da državnost i mir u našoj domovini traju vječno. A takvi prijatelji trebaju danas svima koji vole ovu zemlju. 

Zato papi Franji poželimo dobrodošlicu u našu zemlju, među Bošnjake, Srbe, Hrvate i ostale, sve Bosance i Hercegovce, među dobre ljude, svoje prijatelje, koji još vape za njegovom najvažnijom porukom svima nama: Mir vama!

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.