KOLUMNE

Sarajevo – Urbi et Orbi

Komentar dana

Erol AVDOVIĆ

5.6.2015

Svaki pohod poglavara Rimokatoličke crkve uvijek je prvo apostolska misija, da se u svojoj vjeri učvrste katolici. No, svaka posjeta pape kršćanskoj, islamskoj ili nepopravljivo mješovitoj zemlji kao što je Bosna, nosi sa sobom i posebnu poruku! 

Boravak pape Franje u Sarajevu više je od svega toga. Moj kolega Inoslav Bešker tvrdi da je dolazak pape Franje u glavni grad BiH uspinjanje na jedan planetarni vidikovac odakle se čisto ekumenski i blistavo ljudski da poručiti svijetu da je tolerancija jedina garancija njegovog opstanka. Tačno!

Zbog svih povijesnih lekcija iz minulog bosanskog rata u kojem se tako tragično i nepotrebno dogodila i Srebrenica, a onda zlurado i dodatni, namjerni zločini iz “religijskih” (?!) pobuda, Sarajevo je taj opservatorij odakle, jednako kao i Bosancima, papa Franjo šalje poruku svima, ma kako se oni molili Bogu.

Urbi et Orbi – u prijevodu „Rimu i svijetu“ – kako se naziva tradicionalni papin blagoslov s kapija Vatikana, danas je „Sarajevu i svijetu“.

Jer, sudar “civilizacija” ne samo da nije imanentan nego je izlizana akademska fraza, koju sve teže rabi i najgora politika. Ovaj papa to dobro zna i na razne načine na to upozorava!

Bosanci - katolici, pravoslavci, muslimani, Jevreji i ostali, na koncu svi oni koji se ne svrstavaju po bogoslužnim župama i hramovima - mogu i moraju ostati primjer svijetu, bez obzira na minula stradanja, da su riječi zajedno, skupa, složno, solidarno... milosrdnija molitva od sebičnog zazivanja samo svoje religije i nacije.

Hvala Vam, Sveti Oče, na tom podsjećanju odavde, iz nekadašnje prijestonice ratnog pakla, da mir nema cijenu! Važno je da se ta veličanstvena poruka čuje iz Sarajeva sve do obje Amerike, Azije i Afrike. Amin!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.