KOLUMNE

Politička statistika

Komentar dana

Amil DUČIĆ

9.6.2015

Kao ni mnogo toga u ovoj zemlji, tako ni rezultati popisa stanovništva, u vezi s kojima se  dobrano vode zakulisne političke igre, prema svemu sudeći neće moći biti objavljeni bez jačeg angažmana međunarodnih faktora.

To je postalo očito nakon što državna i entitetske statističke institucije nisu usaglasile način obrade podataka s popisa, zbog čega je objava i prolongirana, dok su statističari iz RS zaprijetili da će sami objaviti podatke.

Ovu uzavrelu situaciju, čini se, pokušat će riješiti Ured za statistiku Evropske komisije (Eurostat), čiji je direktor Piter Everers (Pieter Everaers) jučer posjetio BiH. Everers je razgovarao s ključnim zvaničnicima kako bi se stvari pomakle s mrtve tačke.

Više je, naime, nego indikativno to što će Eurostat statističkim institucijama u BiH uskoro poslati preporuke na osnovu kojih će najkasnije do kraja godine zatvoriti sporna pitanja.

Problem je zapravo u tome što su statističke institucije iz RS, očito po političkom nalogu, tražile da se za izvođenje rezidenata primjenjuje širi set pravila, što bi u konačnici rezultiralo manjim brojem osoba stalno naseljenih u BiH u vrijeme popisa. Tako je potvrđena informacija koju je nedavno prvi objavio "Avaz", a ona govori da se u RS uvođenjem nelegalnih kriterija pokušaju eliminirati više od 233.000 osoba!

No, Everers je jučer upozorio i na to da treba iznaći metodologiju koja će omogućiti da podaci budu takvi da se mogu koristiti za pravljenje kvalitetnih politika. Drugim riječima, nema iskrivljavanja slike popisa niti pribjegavanja vlastitim standardima!

Ostaje da se vidi hoće li ovo njegovo upozorenje uroditi plodom, ili će ovdašnji "statističari" nastaviti provoditi političke naloge svojih mentora.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.