KOLUMNE

Lovina čistog obraza

Komentar dana

Indira ĆATIĆ

11.6.2015

Nekoliko dana prije 7. godišnjice od oslobađajuće presude pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY), Naser Orić opet je lovina! I opet od Srbije!

Neovisne sudije Tribunala u Hagu, čija se piše kao zadnja, u presudi o navodnim ratnim zločinima srebreničkog komandanta, poslije 196 dana suđenja, rekli su: Nije kriv! I upravo zbog toga su svaki naredni pokušaji i Srbije i neukih tužilaca iz RS da okrive Orića padali.

I šta sad hoće Beograd ovom političkom montažom? Kakve koristi ili bolje - štete - od nje mogu imati tamošnji politički faktori koji se bore izvući iz mračnih sjena prošlosti? Ne može biti da oni iz Okružnog tužilaštva ne znaju pročitati hašku presudu!? Ili da ne znaju da je Interpol izbrisao potjernicu za Orićem!?   

Je li stara optužnica po kojoj je Orić uhapšen u Švicarskoj samo podla provokacija mjesec prije obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici? Za sjećanje na ubijene Bošnjake već se pripremaju svi od Amerike i Velike Britanije do Potočara, gdje počivaju žrtve monstruma protiv kojih se Naser Orić borio. To ne može pomutiti ni ponižavanje simbola otpora Bošnjaka Podrinja - čovjeka kojima ima papir da je slobodan. Naprotiv!

Poslije odgovora preživjelih Srebreničana, čut će se i država BiH, a sumnje u još jednu pobjedu Nasera Orića nema.

Ako mu se ne bude dalo, neka ostane zabilježeno da se 11. jula želio pridružiti boli svog naroda. Rekao je nedavno: "Ja ću se, ako Bog da, pojaviti u Potočarima. Uopće nemam razloga da se krijem. Ja sam dokazao svoju nevinost. Naravno da dolazim. I to čistog obraza."

Njegov obraz je čist. Nevažno je šta o tome misli Srbija.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.