KOLUMNE

Na ivici ambisa

Komentar dana

Amil DUČIĆ

17.6.2015

Tvrdnje o tome da se BiH, a posebno Federacija, trenutno nalazi možda u najvećoj političkoj krizi u cijelom poslijeratnom periodu, iz dana u dan dobivaju na težini. Jučerašnji događaji u Federalnom parlamentu de facto su potvrdili rasulo u vlasti, a nagovijestili su zaista težak period za državu koju čekaju brojni nagomilani problemi.

Naime, strankama koje su bez pravog programa i kompasa pohrlile da formiraju vlast radi vlasti, rukovođene, kako je vrijeme pokazalo, uglavnom ličnim interesima za ovladavanje resursima, u najvišem organu zakonodavne vlasti se sve ono što su u posljednje vrijeme radili nasilu, vratilo poput bumeranga. Otrežnjenje im, nažalost, dolazi u najgorem trenutku! 

To je trenutak u kojem nam voz prema Evropskoj uniji, a zbog nesposobnosti vlasti da usaglasi evropsku agendu, odmiče jednako kao i dinamika u vezi s preuzimanjem obaveza Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je početkom mjeseca stupio na snagu.

A kao šlag na tortu stigao nam je dodatni šamar iz Brisela u vidu statistike Eurostata prema kojoj smo i formalno najsiromašniji u Evropi. Ovaj bi podatak u svakoj normalnoj zemlji za stranke koje su pobijedile na izborima trebao predstavljati posljednji alarm da konačno preuzmu odgovornost prema građanima i počnu raditi u interesu njih. 

Da uskostranačke interese stave po strani te da ne dnevni red stave borbu protiv siromaštva, korupcije i ispunjavanje evropskih obaveza. To bi, pak, mogla biti očekivanja od nekoga ko je istinski zainteresiran da zemlju pokrene naprijed, a ne od onoga ko ju je doveo na ivicu ambisa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.