KOLUMNE

Četiri mušketira

Komentar dana

Tarik LAZOVIĆ

18.6.2015

Ko nije prije nekoliko dana u "Avazu" pročitao kolumnu Abdulaha Sidrana u kojoj govori o prečesto kobnoj greški potcjenjivanja neka to učini, pa makar i naknadno. Posebno bi iz nje mogao pouku izvući novopečeni predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović. 

Jer, kako drukčije, ako ne kroz prizmu potcjenjivanja, razumjeti njegov odnos prema odluci četiri zastupnika iz njegove stranke u Parlamentu BiH da ubuduće djeluju neovisno od stavova Centrale. 

Šemsudin Mehmedović, Sadik Ahmetović, Salko Sokolović i Senad Šepić nisu samo dugogodišnji visokopozicionirani kadrovi SDA. Oni su narodni predstavnici koji su ovoj stranci na izborima donijeli 55.000 glasova, a SDA je kao stranka prošle godine dobila veću podršku nego Izetbegović kao kandidat za člana Predsjedništva BiH. 

Njih četvorica su skoro polovica Kluba SDA u Parlamentu BIH i mogu imati presudnu ulogu za funkcioniranje parlamentarne većine na državnom nivou. 

Zapravo, njihovim izlaskom iz stranačkog šinjela i aktuelna državna vlast je de facto uvjetna i manjinska. Tim prije što razlaz četvorke i Izetbegovića nije formalni, kadrovski i foteljaški, nego suštinski. Oni, čini se, drukčije vide budućnost model funkcioniranja, ne samo SDA, nego i cijele BiH.  

Čak i ako znamo da ova stranka ima "bogatu" historiju razlaza, frakcija i sukoba, nisu prečesto iz nje u važnim trenucima izlazili dojučerašnji potpredsjednici i aktuelni državni zastupnici.

Međutim, sudeći prema Izetbegovićevim izjavama i blagoj ignoranciji prema dojučerašnjim saradnicima i kolegama, od kojih su mnogi, poput Šepića uveli veliki broj mladih u SDA, on potcjenjuje problem koji je upravo on napravio. 

Posljedice takvog pristupa, nažalost, neće osjetiti samo SDA, nego i cijela država koja, i bez ovoga, ima sasvim dovoljno problema sa funkcioniranjem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.