KOLUMNE

Politički poeni

Komentar dana

Semira DEGIRMENDŽIĆ ([email protected])

27.6.2015

Naser Orić, srebrenički ratni komandant i heroj, nakon 16 dana provedenih u švicarskom pritvoru konačno je u domovini i na slobodi. I hvala Bogu da je tako, jer svaki drugačiji ishod za komandanta i svakog istinskog domoljuba u BiH bio bi neprihvatljiv i poražavajući. Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, pohvalio se da je najzaslužniji što je Orić izručen BiH, a ne Srbiji.

Treba li u ovakvoj situaciji, kada je sreća što žrtva nije završila u rukama dželata, neko pisati zasluge, loviti političke poene i profitirati na Orićevoj sudbini. Izetbegović se pokušao prikazati spasiocem heroja i njegovom jedinom i posljednjom slamkom spasa, tvrdeći da je „BiH očuvala integritet svog pravosudnog sistema“. A ustvari je dokazao suprotno.

Za razliku od Ejupa Ganića i Jovana Divjaka, koji su bili hapšeni po srbijanskim potjernicama, Orić jučer na tlo domovine koju je branio nije kročio kao slobodan čovjek.
Sproveden je pod jakim mjerama osiguranja u Tužilaštvo, ne kao heroj, što jeste, nego kao osumnjičenik i tako će ostati do obustave istrage ili podizanja optužnice za ratni zločin. Nema tu mnogo toga čime bi se Izetbegović i vlast koju predstavlja trebala hvaliti i ponositi. S Orića je davno trebala biti skinuta ljaga.

Osim toga, Izetbegović se nakon odluke o izručenju Orića pohvalio da je na njegovu inicijativu Tužilaštvo BiH putem Ministarstva pravde zatražilo izručenje. Gdje je tu neovisnost pravosuđa i da li Izetbegović može ili treba davati nalog za ovakve poteze? Ako je i morao vratiti Orića, zašto o tome mora obavještavati javnosti, bacajući sjenu sumnje na cijelu državu i sistem. Zar to nije direktno uplitanje u rad pravosuđa?

Treba li neko profitirati na činjenici da je ratni heroj Srebrenice već šestu godinu osumnjičenik u svojoj zemlji, što je uhapšen u Švicarskoj, što je proveo nevin dvije sedmice u pritvoru i što je kao osumnjičenik izručen BiH?

Za svakog legalistu, poznavaoca, ali i laika prava i pravnih propisa, jasno je da je Orić, kada je izlazio iz Haškog tribunala, izašao kao pobjednik i heroj. Ali, ove su vlasti, ako imaju zasluge što je izručen, onda i krive što je prošao kroz novu golgotu.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.