KOLUMNE

Bosanski pupoljci

Komentar dana

Faruk VELE

7.8.2015

 

Ne znam zašto, vjerovatno je i to jedna u nizu naših društvenih bolesti, mi već skoro dvije decenije uzalud čekamo da nas na zelenu granu izvedu razni probisvijeti, veliki ili nešto manji kriminalci, tek hohštapleri koji se kroz razne stranačke ešalone iznova i iznova izmjenjuju na vlasti u raznim agregatnim stanjima. 

Iako svjesni da će od takvih ptica čorba uvijek biti slaba, građani baš među njima, eto, traže "rješenja", dok životi mnogih od nas polahko prolaze. 

Nažalost, zloupotrebama crkava i džamija, preko starih i nešto mlađih medijskih jurišnika, ovi u vlasti su toliko raspametili i paralizirali narod da svaki glas razuma, opoziciju ili bunt doživljavaju kao armagedon iza kojeg slijedi apokalipsa, što gubitak pozicija za vlastodršce s razlogom i jeste. 

Dok uzalud čekamo da nas takvi izvedu na selamet, na zelenu granu, kroz našu stvarnost defiliraju hiljade genijalaca. Ti bosanski pupoljci su jedina šansa za naš spas od onih koji bi gurnuli i brata na brata samo da očuvaju mindere. Umjesto njih, naše nade moraju biti Anela Arifi (18) i Ilda Ismaili (17), mlade Bosanke, učenice Međunarodne srednje škole Tuzla, koje su zadivile svijet plasmanom u filane “Googleovog” takmičenja.  

Tu je naša zlatna kadetska košarkaška reprezentacija s Olimpijade mladih (EYOF) u Tbilisiju, pa naši četvrtoplasirani juniori s EP-a u Grčkoj i njihov Nihad Selimović, tvorac bh. košarkaškog čuda. Kada tu dodamo genijalnog Amela Tuku, koji nas je razgalio ovog ljeta - dolazimo do zaključka da, iako je ovdašnja vlast učinila sve da ih zadrži u bh. blatu, njihov ogroman talent i ljubav prema ovoj zemlji učinili su da se vinu do svemira. Hiljade je takvih naših naučnika, umjetnika, sportista, studenata..., kako u BiH, ali i bh. dijaspori. Oni samo čekaju svoj uzlet. 

Uz obrazovanje, čista ljubav prema ovoj državi koju svi ti mladi ljudi gaje jedina su nada da ćemo i dalje živjeti u BiH. Oni su ti vitezovi duha koje čekamo. Svi drugi, ma koliko mahali zastavama patriotizma, samo su lažnjaci. Jer, kako nedavno kaza i reis Kavazović, ne mogu duhovni siromasi mijenjati stanje. Njihov kraj će kad-tad doći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.