KOLUMNE

Kriminal vlasti

Komentar dana

Amil DUČIĆ

8.8.2015

Kada se u zvaničnoj informaciji Državnog ministarstva sigurnosti tvrdi da u BiH postoji sprega između kriminala i vlasti, onda je to sigurno razlog za alarm. Znajući naše institucije, stanje je, vjerovatno, i daleko gore.

Iako se o davanju mita te o sistemskoj korupciji, što proizlazi iz ove informacije koja će biti razmatrana krajem mjeseca u Parlamentarnoj skupštini BiH, uveliko u javnosti priča - malo se poduzima u borbi protiv tog zla. Razlog leži u strankama koje su više od 20 godina na vlasti te koje su generirale ovu korupciju i sistem u kojem samo takve pošasti uspijevaju.

Korijeni su im tako duboki, pa se stoga mora ići u srž problema. I to će biti neizbježno! Sasjeći korupciju, nepotizam i stranačku podobnost duboko u korijenu.

Nemamo alternativu, a ponajviše zbog toga što je Evropska unija prije određenog vremena promijenila redoslijed prioriteta rješavanja gorućih problema na Balkanu pa je za zemlje regiona na prvom mjestu postavila poglavlja 23 i 24 evropske pravne stečevine. Upravo ona reguliraju pitanja borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. 

U Parlamentu se očekuje žestoka rasprava o sročenim tvrdnjama u izvještaju. Jer u njemu je navedeno da pojedini državni zaposlenici u vlasti pripadnicima organiziranih kriminalni grupa za novac osiguravaju određene pogodnosti te su neki, što je još zabrinjavajuće, i stalno angažirani za takve usluge!

Borba protiv kriminala i korupcije se, pak, ne smije završiti samo na užarenoj diskusiji u Parlamentarnoj skupštini. Diskusiju trebaju pratiti konkretne mjere. Pod uvjetom da to vladajuća elita dopusti.

S druge strane, možemo se nadati da su navedene informacije, koje su istaknute u izvještaju Ministarstva sigurnosti BiH, plod namjere za beskompromisnom borbom da se stvari izvedu načistac te da započnu akcije po uzoru na one u Hrvatskoj i Srbiji. U suprotnom, našli bismo se na polju gdje dominira politika osvete, montiranih optužbi i procesa, što bi nas dovelo u drugu krajnost.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.