KOLUMNE

Kuda ide ovaj voz?

Komentar dana

Autor:Semira DEGIRMENDŽIĆ

10.8.2015

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH, izjavio je kako nije isključena mogućnost skore rekonstrukcije Vijeća ministara BiH. Ova vijest usred ionako burnog i vrelog političkog ljeta najavljuje isto takvu političku jesen i potvrđuje ono što se cijelu godinu očekivalo i što je, s obzirom na dosadašnje funkcioniranje koalicionih partnera, bilo neminovno. Kriza vlasti s federalnog prelijeva se i na državni nivo. 

Tako će BiH, izgleda, i godišnjicu izbora, umjesto s nekim konačnim rezultatom na terenu, dočekati s još jednom rekonstrukcijom. Pa će vlast samo potvrditi kontinuitet od prošlogodišnjih izbora u konstituiranju i rekonstruiranju. Drugim riječima, umjesto problemima građana, vlasti su se bavile same sobom, a kao odgovor na aktuelnu krizu ponovno najavljuju prekompoziciju vlasti. 

Međutim, teško je očekivati da će, ukoliko dođe do stranačke promjene “nekoliko vagona” u državnim ministarstvima, “lokomotiva” voza zvanog BiH povući ovu zemlju barem malo bliže stanici EU.

Potvrđuju to dosadašnja iskustva koja su iznjedrila mnoštvo klimavih koalicija u kojima dominiraju oni kojima je primaran lični, a ne interes građana i države. I upravo zbog takvog načina “konzumiranja” vlasti, u kojem su godinama samo “siti vuci”, nemoguće je očekivati ozbiljnu politiku koja će provesti reforme za kojima ova zemlja vapi. 

Doduše, može se ova vlast pohvaliti da je usvojila izmijenjeni Zakon o radu, ali on joj je poput Damoklovog mača s obzirom da je pitanje dana kada se mogu ponoviti radnički protesti. 

Da građani ne namjeravaju trpjeti daljnje ignoriranje njihovih problema, dok jedva sastavljaju kraj s krajem, pokazuju i  penzioneri koji su za naredni mjesec najavili velike proteste zbog stalnog kašnjenja penzija, dok istovremeno oni koji im ugrožavaju egzistenciju i gaze dostojanstvo demonstriraju bahatost, socijalnu neosjetljivost i “voze voz” za koji se svi već pitaju kude ide. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.