KOLUMNE

Zajedno protiv terora

Komentar dana

Erol Avdović

13.8.2015

Vijest o barbarskom smaknuću, ovaj put hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka od tzv. Islamske države unosi nemir, zebnju i strahovanje u cijeli region, koji se dugo bori s nedaćama postkonfliktnog društva. Zato se, osim najoštrije osude terorista, mora žurno nastaviti s traženjem načina kako da se zaustave otrovne poruke koje pokušavaju izvitoperiti naš tradicionalni suživot. 

Žrtvovanjem nedužnih, s kojima se obračunavaju najbrutalnije, javno, preko interneta, ubice žele potaknuti mržnju prema evropskim muslimanima, u Hrvatskoj i njenom okruženju. I islam napraviti novim globalnim neprijateljem broj 1.

Zato je i ovo političko ubistvo teror s kojim se već dugo ne uspijevamo ravnopravno nositi. Nažalost, i vojna akcija koju protiv IS-a vode zapadni saveznici očito je nedovoljna da bi se zaustavili njihovi krvavi pohodi i propaganda. 

Ni akcija iz zraka, u koju se uključila i Turska, s ne baš jasnim političkim ciljevima, nije dovoljna za suzbijanje ove mračne i opasne ideologije zabluda i laži. Mnogi su predugo, iz vlastitih geopolitičkih pobuda, koketirali s ekstremistima i sada nam se to svima obija o glavu.

Osim neposrednih žrtava, najveći gubitnici su, dakle, svi oni protiv kojih je, kidnapirajući ime “islamska”, ova kvazidržava krenula u do sada najveći asimetrični rat. Gubitnici su milijardu i po ljudi koji su u islamu nalazili mirno utočište, koegzistenciju i toleranciju. 

Postoji i naša, domaća odgovornost da islam na ovim prostorima zadržimo u okvirima evropske, a to znači i bosanske kulture, običaja i normi ponašanja. I da nastavimo svakodnevnu misiju očuvanja svijeta znanja i međusobnog razumijevanja, a ne obrnuto. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.