KOLUMNE

Gola statistika

Komentar dana

Autor:Almasa HADŽIĆ

14.8.2015

Zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Željko Rajić izjavio je da je u prvoj polovini ove u odnosu na isti period prošle godine u našoj zemlji manje nezaposlenih osoba na evidencijama ovdašnjih zavoda i službi za zapošljavanje, što bi trebalo tumačiti kao dobar znak za sve koji traže ili imaju namjeru tražiti posao. 

Nema razloga da se ne vjeruje Rajićevom podatku da je u junu bilo 11.807 manje nezaposlenih u odnosu na januar ove godine, ali je mnogo razloga da se upitamo kojom matematičkom radnjom se do te cifre došlo. 

Je li stvarni razlog za smanjenje ovolikog broja nezaposlenih za samo šest mjeseci pronalazak posla onih koji ga u januaru nisu imali ili se do pozitivne statistike došlo metlom koja je u mjernom periodu s evidencija zavoda i službi za zapošljavanje pomela sve koji su se usudili da tokom mjeseca negdje na nadnici zarade koju stotinu maraka da bi živjeli i preživjeli. 

Zastrašujuće djeluje podatak da se na evidenciji zavoda i službi za zapošljavanje u ovako maloj zemlji nalazi oko 540.000 nezaposlenih. 

Koliko je onih koji su iz raznoraznih razloga skinuti s evidencija zavoda i službi za zapošljavanje, iako nemaju stalni posao, niko ne zna, ali svi znamo da je broj nezaposlenih u zemlji daleko veći od onoga koji je statistika prikazala. 

Nije valjda da se među zaposlene računaju profesori koji za četvrtinu od predviđene norme časova svakodnevno trče od škole do škole da bi sebi osigurali 200 ili 300 maraka mjesečno i tako godinama preživljavali ispod svakog minimuma.

No, poznato je odavno - statistika je tačan zbir netačnih podataka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.