KOLUMNE

Ivanićeva "superiornost"

Komentar dana

Faruk VELE ([email protected])

15.8.2015

Zamoljen da komentira, u osnovi, zdravu ideju srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da se uvede zajednički dan sjećanja na sve žrtve ratova u bivšoj Jugoslaviji, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić uzviknuo je za beogradske "Večernje novosti" kako ona "pokazuje svu političku superiornost Srba kao naroda".

Govoriti o bilo čijoj i bilo kakvoj "superiornosti", i to 20 godina nakon što su ovdje kame oprane, u najmanju ruku ne ide podruku s pričom o pomirenju i stabilnosti na balkanskim brdima, u ime kojih se Ivanić, navodno, i oglasio. Zbog sličnih anahroničnih pokliča "nadmoći", danas u Prijedoru i bošnjački povratnici moraju brinuti o svojoj sigurnosti ili seliti.

Naime, i sama potreba inače umjerenog Ivanića da se retorikom dodvorava nacionalistima, onima koji su i išli (ili bi opet?) u koljačke pohode, i to u ime spomenute superiornosti, te da na taj način odgovara na nacionalističke komplekse koje mu Milorad Dodik, svako malo, fakinski nabija zbog profesorovog dolaska u Sarajevo - pokazuje zašto regija ima oprez prema svim unaprijed skovanim planovima kako bi se trebali miriti. Ili kako smo svi jednako krivi ili jednako "superiorni" pa, eto, kao takvi trebamo staviti tačku na međusobna klanja. Neće ići. Uostalom, kad smo zadnji put bili pred "velikim pomirenjem" ovog ljeta - zamalo nismo opet zaratili! 

Nastranu činjenica što je nemušti lider SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pokazao svoju plitku pamet pa je, zahvaljujući njegovim ljudima, te sramnom kamenovanju Vučića, 20. godišnjica genocida u Srebrenici pala u drugi plan, a on se morao izvinjavati cijeloj Srbiji, priča o zajedničkom sjećanju na žrtve i, sljedbeno tome, pomirenju - mora ići putem istine, ma kakva ona bila za sve nas. A veliki dio te istine je i ona o izvršenom genocidu nad Bošnjacima, najvećem zločinu poslije holokausta u Evropi. To je mjesto našeg rastanka, ali i budućeg susreta.

Kako kaza akademik Muhamed Filipović, Bošnjaci se nisu ni s kim svađali pa se i nemaju namjeru izvinjavati ili formalno miriti. Ali, Bošnjaci imaju historijsku odgovornost i obavezu prema sebi da odgovore na svaku iskrenu pruženu ruku, da prihvate dijalog i svaki glas razuma. Ali, tu ne može biti Ivanićeve priče o superiornosti, i to mjesec nakon što je u Potočarima spušteno novih 135 tabuta od ukupno 8.372 žrtve Srebrenice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.